PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Que ve el llop!, o no cobrarem la pensió

Les projeccions estimen que d’aquí a uns anys el Fons de reserva de la jubilació entrarà en dèficit

Per E. J. M.

Uns padrins dinen a la festa major de Santa Coloma.
Uns padrins dinen a la festa major de Santa Coloma. | MARICEL BLANCH
El sistema de pensions andorrà l’administra la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), creada l’any 1968. Des d’aleshores, fa gairebé 50 anys, més de 109.000 persones han generat el dret a percebre una prestació de jubilació. Al Fons de reserva de jubilació s’hi acumulen els excedents que genera el sistema de pensions andorrà.
 
Però el sistema acumula dèficit de manera exponencial. En el pressupost de l’Estat de l’any passat, la transferència a la CASS va ser de més de 47,5 milions d’euros, dels quals 42,5 milions d’euros van servir per eixugar el deute de la branca general i cinc milions d’euros es van destinar al finançament de les pensions no contributives. 
 
Els estudis actuarials periòdics alerten constantment que les pensions de jubilació entraran en dèficit. L’any 2012, s’alertava que a partir del 2015 es gastaria mensualment més del que s’ingressaria. En canvi, segons les projeccions realitzades aquest any, aquesta situació es donarà cap a l’any 2022. Altres dades indiquen que cap al 2037 el Fons de reserva de jubilació s’esgotarà.
 
L’última mesura d’ajustament a la CASS, que va entrar en vigor l’1 d’abril de l’any passat, va ser l’increment de les cotitzacions en un 2% a la branca general per a les persones assalariades o que treballen per compte propi: en el cas de les persones assalariades, l’1% va a càrrec de l’empresari i l’1% a càrrec de la persona assalariada. La mesura es va prendre per controlar la despesa sanitària, un altre tema en el qual fa anys que s’hi treballa: optimitzar recursos i reduir despeses sense retallar en serveis ni prestacions.
 
Actualment, l’assalariat cotitza a la branca general un 10%, mentre que a la jubilació, un 12%; en total, un 22%. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT