PUBLICITAT

Canillo

Martí creu que intentaran que la normativa no vegi la llum

El cap de Govern defensa que la legislació és constitucional

Per El Periòdic

El cap de Govern, Toni Martí, durant la fira del bestiar de Canillo, ahir.
El cap de Govern, Toni Martí, durant la fira del bestiar de Canillo, ahir. | ANA / M.M.
El cap de Govern, Toni Martí, assegurar ahir que el Partit Socialdemòcrata (PS) faria tot el possible per portar les lleis de competències i transferències al Tribunal Constitucional perquè «no vegin la llum». Martí va criticar ahir la postura adoptada pels socialdemòcrates després que el Consell General aprovés aquest divendres ambdues lleis. «El PS tenia ganes de no votar les lleis però encara tenia més ganes d’anar al Tribunal Constitucional», va ressaltar Martí, ahir en la celebració de la Fira del Bestiar de Canillo, segons recull l’ANA. 
 
D’altra banda, va agrair el suport del grup liberal i de la consellera del grup mix Sílvia Bonet que ha permès tirar endavant les dues lleis. 
A més, va afirmar que els dos textos són constitucionals i va lamentar que això s’hagi posat en dubte. Per Martí, aquesta qüestió no s’havia planejat mai en la taula tripartida i va afegir que el catedràtic en dret constitucional Miguel Ángel Aparicio ja va alertar el 2013 de la inconstitucionalitat dels textos i tothom hi va estar d’acord. 

En uns termes molt semblants també es va pronunciar el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, que va recordar que les lleis s’han pogut tirar endavant gràcies a l’acord assolit en la taula tripartida. «Quan es va arribar a l’acord, cap dels comuns va mostrar alguna discrepància», va indicar. Tot i això, si finalment les lleis s’acaben portant al TC, Mandicó va manifestar que serà el tribunal qui decidirà.
 
Crisi catalana / Martí va mostrar la preocupació amb què es viu a Andorra el fet que el Govern espanyol hagi decidit aplicar l’article 155 de la Constitució per intervenir l’autonomia de Catalunya. Amb tot, Martí va recordar que l’execució d’aquest article està subjecta a l’aprovació del Senat divendres vinent, per la qual cosa espera que encara hi hagi temps perquè «es pugui instal·lar el diàleg entre institucions». En aquest sentit, el cap de Govern considera que aquest diàleg s’ha de fer sense intermediaris «perquè l’Estat espanyol és sobirà i qui ha de parlar és el Govern espanyol i la Generalitat de Catalunya per si es pot trobar encara un acord». Martí va subratllar que des d’Andorra la situació a Catalunya es viu «amb preocupació», ja que per una part «tenim unes molt bones relacions amb el Govern espanyol, però de l’altra també perquè tenim unes excel·lents relacions de veïnatge amb Catalunya». Ara bé, va recordar que encara queda una setmana. «Esperem que es pugui instal·lar el diàleg entre institucions», va desitjar. 
 
En un altre context, en ser preguntat per l’inici de les obres del ràfting de Sant Julià de Lòria i per la possibilitat que FEDA turbini aigua en els mesos més secs, Martí va assegurar que «no es turbinarà a conveniència expressa pel màrqueting de vendes del ràfting».  El cap de Govern va afirmar que la parapública no pot renunciar a la seva feina de turbinar en aquells moments que l’energia és més cara perquè se n’hagi d’importar menys, perquè «aquesta és la missió que té encomanada FEDA». Malgrat aquestes declaracions, Martí també va voler recordar al cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, que farà tot el possible per ajudar al comú. «Sé que passen per un moment complicat i per això estic molt atent a poder-los ajudar, encara més», va asseverar.  
 
Tot això, després que Vila afirmés fa més d’una setmana, en sessió de consell de comú, que l’administració laurediana estava a l’espera d’una resposta per part de FEDA a la demanda de turbinar més aigua en els mesos més secs de l’any perquè l’activitat del ràfting es pugui realitzar correctament. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT