PUBLICITAT

L’estrès va afectar els titanosaures de l’Alt Urgell.

Conclusió arran de l’estudi d’ous i nius recuperats en diversos jaciments

Femella de Titanosaure.
Femella de Titanosaure. | ICP
Un estudi publicat a la revista Scientific Reports per investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) revela que la competència entre espècies hauria estat la causa dels ous de dinosaure patològics de fa 70 milions d’anys que s’han recuperat en diversos jaciments del sud-oest d’Europa, entre els quals hi ha el dels Nerets, a Coll de Nargó. L’estrès patit per la població de titanosaures hauria provocat que les femelles retinguessin els ous durant més temps del normal, provocant alteracions en el procés de formació de la closca.
Els ous patològics de dinosaures titanosaures trobats a l’Alt Urgell i diversos punts d’Europa són un misteri que ha intrigat als paleontòlegs des que es van descriure als anys 70 del segle passat. La principal característica d’aquests ous anormals és que presenten closques multilaminades, és a dir, diversos estrats de closques sobreposades. Aquesta malformació està estretament relacionada amb el fenomen de la distòcia, que comporta la retenció dels ous dins l’oviducte de la femella durant un període de temps anormalment llarg.
«La distòcia es produeix a conseqüència d’alteracions químiques lligades al cicle reproductiu quan les condicions ambientals, siguin climàtiques o ecològiques, no són òptimes per realitzar la posta», explica Albert G. Sellès, investigador del Grup de Faunes del Mesozoic de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), que encapçala l’estudi. Conjuntament amb altres investigadors de l’ICP vinculats al Museu de la Conca Dellà (a Isona, Lleida), Sellès ha identificat una clara correlació entre la presència d’aquests ous patològics i un intens fenomen de reemplaçament faunístic que va tenir lloc a Europa a finals del Cretaci.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT