PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El límit de deute de Canillo de l’any que ve és del 180%

La llei estableix que l’endeutament comunal no pot superar el 200%

Per ESTHER JOVER MARTIN

Una sessió al Comú de Canillo.
Una sessió al Comú de Canillo. | TONY LARA
Segons la Llei 32/2104, del 27 de novembre, de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal (Lsepf), el Tribunal de Comptes, d’acord amb el titular de Finances, Jordi Cinca, publica al BOPA els objectius de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària i fiscal per a l’exercici de l’any que ve, tant pel que fa a l’Administració general com als comuns, «perquè aquests els considerin en l’elaboració i seguiment del seu marc pressupostari», tal com consta en el BOPA extraordinari publicat ahir.
 
Quant als comuns, la Llei 10/2003, del 27 de juny, de les finances comunals, estableix que les corporacions no poden superar un endeutament del 200%.
Els objectius de deute dels comuns (en percentatge segons la mitja dels ingressos totals liquidats els tres anys naturals immediatament anteriors) són els següents: Canillo, 180%; Encamp, 99,7%; Ordino, 170%; la Massana, 138,5%; Andorra la Vella, 110%; Sant Julià de Lòria, 171%, i Escaldes-Engordany, 114%. L’any passat, la parròquia laurediana va arribar al límit, amb un 199%.
 
El llindar d’endeutament de l’Estat és del 50% del PIB. L’objectiu d’endeutament del Principat per a l’any que ve (en percentatge segons el PIB) és del 43,3%, i l’objectiu de deute de l’Administració general és del 36,9%.
 
Quant a despesa, l’Administració general podrà gastar fins a 450.919.283 euros, amb un creixement màxim del 3,3%. En els comuns, la taxa de creixement permesa en despesa corrent o de funcionament és la següent: Canillo, 6%; Encamp, 2,5%; Ordino, 1,3%; la Massana, 2,4%; Andorra la vella, 3%; Sant Julià de Lòria, 1%, i Escaldes-Engordany, 1,3%.
 
Finalment, l’objectiu del pes de la tributació directa sobre el total d’impostos directes i indirectes de l’Administració general ha de ser, l’any que ve, d’un màxim del 35,6%.
 
Per calcular els percentatges, s’han estimat les taxes de referència del creixement del PIB nacional anual compreses entre els anys 2016 i 2019, inclosos, calculades pel Departament d’Estadística. Les previsions 2017-2019 es fonamenten en «la modelització del PIB del Principat d’Andorra en funció dels creixements previstos en l’economia espanyola, francesa i de la zona Euro (per a les quals es disposen de previsions de l’OCDE i FMI) i, a la vegada, partint de l’estimació del PIB nominal de 2016». Estadística calcula que el PIB nominal del 2017 creixerà un 1,3%; el 2018, un 1,1%, i el 2019, un 1,5%.
 
La disposició transitòria tercera de la Lsepf trasllada al final del primer mandat en què és d’aplicació la Llei l’obligació de l’acompliment dels límits d’endeutament, de despesa màxima permesa, de variació de despesa corrent o de funcionament de l’Administració general i dels comuns, i de limitació del pes de la imposició directa sobre el total d’impostos directes i indirectes de l’Administració general. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT