PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

L’Assandca subvenciona entre 70 i 80 desplaçaments al mes

La CASS i l’associació financen els viatges per rebre radioteràpia

Per ESTHER JOVER MARTIN

Un home se sotmet a un tractament de radioteràpia.
Un home se sotmet a un tractament de radioteràpia. | EL PERIÒDIC
La manca d’un aparell de radioteràpia al país obliga que les persones que s’han de sotmetre a un tractament hagin de desplaçar-se fins a un centre mèdic a Barcelona, en molts casos diàriament. L’Associació andorrana contra el càncer (Assandca) subvenciona la part d’aquests viatges que no cobreix la CASS, i que pot ser d’entre 70 i 80 al mes. El nombre de persones que se’n beneficien pot variar, ja que hi ha pacients que necessiten una sessió diària i d’altres que les reben alternativament.
 
Per evitar que les persones malaltes hagin de desplaçar-se tan sovint, l’Assandca també té un acord amb la Fundació Jubert Figueras, que treballa per millorar la qualitat de vida de les famílies de malalts, amb pocs recursos econòmics, que es veuen obligades a desplaçar-se lluny del seu domicili habitual per acompanyar el pacient ingressat o en tractament a un hospital de referència. Per això, la Fundació ofereix habitacions en pisos tutelats, per un import de 10 euros al mes. Amb tot, el pacient no pot quedar-se sol al pis, sinó que requereix, obligatòriament, una persona que l’acompanyi i per motius laborals sempre no és possible. La legislació laboral també hauria de permetre aquest supòsit per evitar que ningú perdi la feina per ser el suport d’un familiar malalt.
 
La situació millorarà quan Andorra disposi d’una màquina de radioteràpia i pugui oferir aquest servei. De moment, ja s’ha pres un acord institucional, tot i que encara no s’ha convocat les empreses especialitzades a cap concurs, a la qual s’hi podria presentar l’Institut Oncològic Baselga, l’Institut Universitaire du Cancer de Toulouse-Oncopole o el mateix SAAS. La construcció del centre suposarà dos anys.
 
«Les opcions són diverses», ha recordat el president d’Assandca, Josep Saravia, «ja que si el servei se’l queda el SAAS, la màquina es pot llogar i renovar periòdicament, quan es quedi obsoleta; però també cal personal especialitzat i, si es fa una concessió del servei, ja estarà inclòs». Un altre aspecte a tenir en compte és l’àrea de cobertura del servei de radioteràpia, perquè sigui rendible. «Hi ha prevista una reunió amb la ministra de Sanitat espanyola, Dolors Montserrat, per ampliar la cobertura, i també s’ha plantejat ampliar l’àrea cap al sud de França».
 
L’escoll més important és l’eliminació dels residus radioactius, pel que «buscaran el lloc més idoni», que no serà on s’aixequi el tanatori nacional, darrere de l’hospital, ha matisat Saravia. «El futur centre de radioteràpia potser també acollirà el servei de quimioteràpia [que sí s’ofereix a Andorra] i les visites d’oncologia», aclareix el president de l’Assandca.
 
Gorres refrigerades / D’altra banda, Saravia va recordar que l’associació ha comprat nou gorres que s’utilitzen durant els tractaments contra el càncer per mitigar la caiguda del cabell. Amb tot, encara no s’han estrenat perquè estan pendents que el SAAS els doni el vistiplau a l’homologació i es puguin usar. L’entitat ha entregat tota la documentació al SAAS per acreditar-ne l’homologació internacional, però no n’ha rebut resposta. Amb tot, Saravia admet que el seu ús encara no està molt estès perquè s’han de refrigerar i alguns pacients s’han queixat del fred a les orelles. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT