PUBLICITAT

Andorra la Vella

Sancions per a un de cada deu gossos perillosos

La desídia i la despreocupació, més que la mala fe són els motius darrere les infraccions, segons creu el Govern

Per Mireia Aguilar

Landry Riba, director d’Agricultura, durant la presentació, ahir.
Landry Riba, director d’Agricultura, durant la presentació, ahir. | SFGA /JAVILADOT
En el cas de les 14 races declarades a Andorra com a potencialment perilloses, les infraccions de la Llei que els regula per part dels seus propietaris poques vegades són úniques. 
 
Ho va explicar ahir a la tarda un «preocupat» Landry Riba, director d’Agricultura, durant la presentació del balanç del control dels gossos perillosos. La principal falta, en més d’un 45% dels infractors durant el 2016 i en un 37% durant el 2017, és dur el gos sense morrió a la via pública.
Però sovint, les altres faltes sumen i no són excloents entre elles, aproximadament un 15% dels propietaris portava el gos deslligat i la majoria d’ells afegia, a més, altres males conductes com no portar la targeta identificativa, no haver inscrit l’animal al registre, no tenir xip o assegurança o deixar la bèstia a càrrec de menors d’edat. .
 
«No és un volum gens anecdòtic», va alertar Riba. «Estem parlant que gairebé un 10% dels gossos perillosos han estat sancionats des del juny de 2016 fins a l’octubre d’aquest any», va concretar. 
 
Al país hi ha censats 595 gossos perillosos i 12.723 altres exemplars de cans. «La proporció d’animals de races considerades perilloses no ha augmentat», va ssegurar Riba. El que sí que ha crescut és el total d’animals de tot tipus censats: «Gats, gossos i fures, principalment», van concretar des del Govern. 
 
Durant el 2017 «s’han registrat tres agressions a persones» però l’única mort que cal lamentar és la d’un gos que va ser atacat per un exemplar considerat perillós. 
El Govern i els Banders creuen que els propietaris incompleixen la llei «per desídia i despreocupació, no per mala fe» i segueixen lamentant que l’assistència als cursos per a la tinença responsable d’aquestes races de gossos sigui més aviat limitada. En total, els banders han realitzat fins ara 218 controls a la via pública. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT