PUBLICITAT

LA MASSANA

El Govern es compromet a crear l’anhelat Museu Nacional

D’entrada podria ser digital, però a mitjà termini s’ha de definir i i trobar on ubicar-lo

Per ESTHER JOVER MARTIN

Un grup segueix una visita guiada a la Farga Rossell, el museu favorit dels visitants.
Un grup segueix una visita guiada a la Farga Rossell, el museu favorit dels visitants. | EL PERIÒDIC
El Pla estratègic de museus 2017-2023 estableix com a una de les accions prioritaris la creació d’un Museu Nacional, un equipament anhelat des de fa anys i que té el compromís tant del Govern com del Consell Assessor de Patrimoni. «La voluntat hi és, i tindrem la partida quan calgui», va assegurar ahir la directora de Cultura, Montserrat Planelles. Amb tot, el projecte és a mitjà termini i al gabinet de Martí li queden menys de dos anys de legislatura.

El pla defineix 10 propòsits, un dels quals és crear un Museu Nacional que «abraci tots els museus del territori sota un discurs de país; un discurs que estableixi un relat coherent de la història del passat i del present d’Andorra», va precisar la cap d’Àrea de Museus i Monuments, Marta Planas. «La xarxa de micromuseus actuals ha de ser-ne la base sòlida», va afegir. A curt termini, s’ha de definir un equip de treball per redactar el projecte museològic, i a mitjà termini, executar el projecte museogràfic i trobar l’espai idoni per a la ubicació del museu, que pot ser un edifici ja existent o fer-ne un de nou.

La ministra de Cultura, Olga Gelabert, va matisar que, d’entrada, «el Museu Nacional podria ser digital, sumant tota l’oferta del país, però, a la llarga, haurà de disposar d’un espai físic». El Museu Nacional s’inclourà en el reglament de museus que s’ha de definir, i que es desprèn de la Llei 9/2003 de patrimoni cultural.

Una de les accions en què es començarà a treballar l’any que ve és en la creació d’una plataforma digital, un lloc web que aglutini tots els equipaments culturals. L’estratègia digital és un dels eixos forts del Pla de Museus, i es complementarà amb aplicacions i recursos digitals. L’anàlisi prèvia a la redacció del pla ha constatat que només un 3% dels visitants dels museus han buscat informació al web museus.ad, mentre que el de turisme, visitandorra.com, ha estat l’eina de recerca d’un 15% del públic.

A més, el treball previ també ha revelat que menys d’un 1% dels visitants acudeixen a algun equipament cultural, per això una de les línies estratègiques és el foment del turisme cultural, és a dir, captar visitants amb més difusió i renovant el discurs museístic, per a que no sigui estàtic ni elitista. Per exemple, a la Casa Museu d’Areny-Plandolit ja es treballa en la renovació de la museografia i del discurs, en oferir recursos digitals i una nova guionització per a la  visita guiada.

De fet, la Casa Museu d’Areny-Plandolit és una de les que més agrada als visitants (només per darrere de la Farga Rossell) i, per tant, s’hi està invertint per renovar l’experiència del públic.

Precarietat endèmica / La titular de Cultura va admetre que «durant els últims 15 anys els museus han patit una situació de precarietat» i, per això, s’ha fet un diagnòstic i avaluació per definir l’estratègia per als pròxims set anys.
L’objectiu és «una planificació conjunta de les diferents tipologies de museus que involucri les administracions [Govern i comuns] i el sector privat, amb la finalitat d’adaptar la xarxa de museus a les expectatives del públic actual,donar-li visibilitat i fer-la atractiva tant per a la població local com per al turisme, de manera que també contribueixi al desenvolupament turístic i econòmic d’Andorra», va argumentar la ministra.

L’elaboració del Pla s’ha basat en l’estudi de 22 equipaments de gestió pública, privada o mixta, més el Museu Carmen Thyssen Andorra, per al qual no s’han definit accions concretes perquè ja és un equipament modern, gens estàtic.
Per desenvolupar les accions, el Ministeri de Cultura rebrà una dotació pressupostària més gran –a mesura que es despleguin caldrà augmentar la plantilla–, però la intervenció també es fa des dels ministeris d’Ordenament Territorial i de Turisme.

Radio Andorra / D’altra banda, Gelabert va garantir que continuen endavant els projectes museològic i museogràfic de Radio Andorra, fins i tot, hi ha una nova partida econòmica reservada per al 2018. El que encara no s’ha decidit és que es farà amb un espai lliure –una sala d’exposicions temporal?– i si s’aixecarà un edifici annex. Tampoc s’ha fet el pla de viabilitat sobre el trasllat de Ràdio i Televisió d’Andorra a l’immoble històric, una acció que no està descartada i que seria «compatible» amb el museu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT