PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El procés català pot fer augmentar els dipòsits bancaris al Principat

L’Associació de Bancs Andorrans detecta un «interès» creixent dels catalans pels productes

Per MIREIA AGUILAR

El ministre Cinca durant la seva conferència sobre el marc fiscal andorrà, ahir, a la Financial Summit.
El ministre Cinca durant la seva conferència sobre el marc fiscal andorrà, ahir, a la Financial Summit. | SFGA
La situació convulsa política que viu Catalunya podria fer que arribessin més dipòsits al Principat. L’Associació de Bancs Andorrans (ABA) va reconèixer que han detectat «interès» per part de clients catalans que voldrien dipositar els seus estalvis o inversions al país. Així ho va donar entendre ahir Pedro González, president de torn de l’ABA, en una trobada amb la premsa en marc de la cimera de finances celebrada ahir. «Sí que s’ha generat cert interès però encara és molt aviat per quantificar-lo en diners i no ha sigut tan massiu com perquè poguem comptar amb alguna xifra a hores d’ara. Hi ha un interès, però no tremendament significatiu», va assegurar.

Abans, durant el matí d’ahir, el ministre de Finances, Jordi Cinca, també es va pronunciar en aquest sentit, tot i que amb unes paraules més velades. «Els diners són els primers que es mouen en situacions convulses per buscar un refugi segur», i va afegir: «No hi ha un producte més poruc que els diners». Tanmateix, Cinca va assegurar que tots els dipòsits que puguin arribar «hauran de complir amb la normativa vigent». Malgrat que també va opinar que «les conseqüències de la crisi [catalana] són encara difícils de quantificar» va remarcar la legalitat en la qual es realitzarien aquests suposats traspassos de fons.

«Si un resident espanyol porta els diners a Andorra serà benvingut, però no li oferirem res fora de la llei, simplement es beneficiarà d’una excel·lent gestió després d’anys d’experiència en la banca privada», va considerar el ministre. «La clau per triomfar a un món globalitzat és un servei prèmium acompanyat de bones regulacions», va assenyalar.

tendència a l’alça / Preguntats per si un hipotètic Estat català a partir de la pròxima setmana podria enfortir la tendència a l’alça dels ciutadans espanyols per la plaça financera del Principat, els responsables de l’Associació de Bancs Andorrans van assegurar «no tenir una opinió al respecte». 

El motiu argumentat va ser que «estem molt més preocupats per la modernització de la plaça andorrana, no de comptar quant ha d’arribar o deixar d’arribar [de Catalunya]. Fa 15 anys que som proactius en la recerca de mercats exteriors», va explicar González.

SOBREVIURE A bpa / «Una de les raons de l’organització de l’Andorran Financial Summit va ser poder explicar al món com estem després del cas BPA», va assegurar el president de l’ABA. «Nosaltres no tenim cap opinió respecte del cas BPA, del que sí que podem parlar és de l’impacte, per a d’altres coses haurem de veure què diuen els jutges», va concloure.

En aquest sentit, González va valorar que la crisi va ser «molt dura perquè en l’àmbit internacional va tenir molt de ressò i el nom genèric de l’entitat, que es podia confondre amb tota la plaça financera, no va ajudar». Amb tot, va extreure una conclusió positiva recordant que «tot i que ja havíem emprès un camí de canvis, quan tothom t’està mirant, t’obliga a actuar ràpidament». Finalment, va augurar que  es tracta d’un «estigma que poc a poc va desapareixent.

Al respecte, el responsable de la cartera de Finances va opinar que havien optat per una opció «que reconegués» el món, «a imatge d’Europa».

La banca andorrana creix un 1,5% i ja gestiona la meitat dels recursos a l’estranger

-L’Associació de Bancs Andorrans va anunciar ahir que «els recursos gestionats durant els nou primers mesos de 2017 han augmentat un 1,5% respecte del mateix període de 2016 si superen els 46.000 milions d’euros», segons va informar la directora general de l’Associació, Esther Puigcercós, qui va atribuir la tendència positiva a «l’estratègia d’internacionalització iniciada fa més de 15 anys». Des de la mateixa organització també van assegurar que «la banca està millor que abans de la crisi». 
 
- Pedro González, president de torn de l’Associació de Bancs Andorrans va donar a conèixer que el 50% dels recursos de la plaça financera nacional es gestionen a l’estranger. González va assegurar «desconèixer si les entitats han crescut més al Principat o a les filials foranes». Com a mostra de la internacionalització, va afegir que «de 2.500 treballadors dels bancs andorrans, 1.000 estan destinats fora del país». Segons el president, «això reforça el savoir-faire de la plaça andorrana els últims 80 anys».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT