PUBLICITAT

Alins

Cau una xarxa de caçadors furtius professionals

Els fets van passar la setmana passada en una zona protegida

Per El Periòdic

Material localitzat pels Agents Rurals.
Material localitzat pels Agents Rurals. | DARP

Membres del cos d’Agents Rurals del grup especial d’antifurtivisme han denunciat una xarxa de caçadors furtius professionals. Els fets van passar la setmana passada al terme municipal d’Alins (Pallars Sobirà), una zona que té una gran riquesa faunística i disposa d’una doble protecció, ja que està dins la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars i el Parc Natural de l’Alt Pirineu.
Els caçadors van ser detectats per un agent que realitzava tasques de vigilància, seguiment i cens de la població d’isard i altres ungulats. Des de primera hora del matí, es va poder observar com els tres furtius feien un recorregut des de les cotes baixes fins als prats elevats de la muntanya. Per poder identificar aquestes persones, els agents van dur un dispositiu d’aturada que els homes van saltar-se. Finalment, els van identificar amb la col·laboració del cos de Mossos d’Esquadra.
Els caçadors duien una arma amb un silenciador acoblat per evitar ser detectats i un aparell de visió que juntament amb les característiques de l’arma els permetia fer captures a molta distància. Tot i només dur una arma (rifle), tots tres van fer-ne ús i cada cop que la utilitzaven la desmuntaven i amagaven a la motxilla. A més, duien roba que els camuflava entre la vegetació. En total, se sap que els furtius van abatre quatre muflons mascles i un isard mascle, aquest darrer trofeu d’argent i molt valorat, ja que aquesta subespècie només es troba en aquesta zona. En el moment que van ser interceptats, els furtius no duien les peces de caça obtingudes de forma il·legal ni l’arma. La negativa a lliurar el material utilitzat va obligar els agents a fer una recerca intensiva durant la nit del mateix dia dels fets fins a l’endemà al migdia. Va ser llavors quan es van poder localitzar en una zona boscosa molt pròxima a una població els quatre caps de mufló, l’arma amb munició i altres elements utilitzats per a la caça. L’isard va ser trobat gràcies a la col·laboració ciutadana.

Cal destacar que l’abandonament o manca de cura de l’arma és una infracció molt greu del Reglament d’armes. Un dels denunciats és reincident. Una de les persones denunciades és veí de Jerez de la Frontera i ja té una denúncia del novembre de 2016 per pràctiques furtives també a la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars. En aquella ocasió duia una arma amb silenciador i se li van intervenir, entre altres elements, tres caps d’isard.

La utilització del silenciador ja li va comportar la retirada del permís d’armes, que actualment no tenia. Per aquest motiu, va cedir les seves armes a una tercera persona i, presumptament, aquesta persona li va tornar a deixar el rifle amb silenciador per cometre el furtivisme a la zona d’Alins d’aquest any. Aquest fet pot comportar responsabilitats per a l’actual propietari, ja que infringeix el Reglament establert.

Els agents estan investigant si aquesta persona es dedica professionalment a aquesta pràctica il·legal, ja que té una empresa d’activitats cinegètiques.

Comenta aquest article

PUBLICITAT