PUBLICITAT

Pallars Sobirà

Els empleats d’Espot i Port Ainé convoquen aturades

Els treballadors demanen equiparar els salaris amb els d’altres estacions

Per El Periòdic

Unes persones en un telecadira de l’estació de Port Ainé.
Unes persones en un telecadira de l’estació de Port Ainé. | EL PERIÒDIC

El comitè d’empresa de les estacions d’esquí d’Espot i Por Ainé ha convocat vaga durant els dissabtes a partir del dia 20 de gener i fins al darrer de febrer, des de les 11.00 fins a les 15.00 hores. La vaga, que serà una aturada parcial del servei, és per demanar l’equiparació de salaris i categories entre els treballadors que estan realitzant la mateixa funció dins de l’empresa i de condicions amb altres explotacions del grup de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), empresa gestora de les dues estacions pallareses. Des del comitè d’empresa van explicar que han pres aquesta decisió després de no poder trobar solucions amb l’empresa i s’ha recordat que la convocatòria ha rebut l’aval unànime de l’assemblea de treballadors. Entre Port Ainé i Espot hi ha una vuitantena de treballadors.


Xavi Pedemonte, del comitè d’empresa, va explicar que es demana l’equiparació de salaris i categories per a persones que «estan realitzant les mateixes funcions dins l’empresa, ja siguin personal fix, amb un salari concertat per cada treballador, o bé en el cas del personal que aquesta temporada ha estat incorporat a la plantilla d’FGC però que ja havia treballat en temporades anteriors a l’estació, amb un contracte d’ETT i que està una categoria per sota dels seus companys que realitzen la mateixa funció». El Comitè denuncia que en les recents incorporacions a plantilla d’FGC no s’ha tingut en compte l’antiguitat dels treballadors.  A més, afirmen que l’empresa ha utilitzat la contractació anterior per ETT per justificar la no incorporació d’aquestes persones, així com la demanda interessada d’especificitats a les vacants per incorporar un altre personal. També es reclama l’equiparació de condicions amb les d’altres explotacions del grup com és la mateixa jornada laboral anual i el cobrament dels plusos complementaris al sou base durant les vacances i de forma retroactiva des que s’aplica el conveni de FGC-Turisme i Muntanya, cosa que està avalada per una sentència judicial. 

Entre les demandes també destaca la gratificació per a les persones que, realitzen feines amb major perillositat o responsabilitat, com són els maquinistes que han d’utilitzar cabrestant per assegurar la màquina, els conductors de telecadires desembragables, i les persones que per diferents motius han d’estar disponibles realitzant guàrdies (no reconegudes) durant les seves hores de descans. 

El comitè al·lega passivitat per part de l’empresa

Des del comitè d’empresa van reafirmar que la seva voluntat és «de diàleg i d’arribar a acords» amb l’empresa. Ara bé, manifesten que a hores d’ara l’únic camí que han trobat és «aquesta convocatòria atesa la passivitat per part de l’empresa», que no els ha donat resposta a les seves demandes. 

En un altre context, Xavi Pemonte, del comitè d’empresa,  va recordar que el conveni col·lectiu de Turisme i Muntanya, porta vençut i prorrogat des de l’any 2012  i que no es compleixen alguns dels aspectes  des de l’any 2010. Malgrat això, els treballadors no han trobat cap tipus de resposta ni interès a arribar a consensos per part de la representació de l’empresa per buscar una solució als reclams dels treballadors.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT