PUBLICITAT

Andorra La Vella

FEDA no podrà tallar la llum sense permís dels serveis socials

La nova legislació es fixarà en la pobresa energètica i permetrà als ciutadans consumir l’energia que produeixin

| GOVERN D'ANDORRA / JAVILADOT

FEDA no podrà tallar la llum sense un informe previ dels serveis socials. Aquesta és una de les mesures que integra la nova llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic que va presentar ahir el Govern. 

Segons va informar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, actualment la parapública ja té «bona predisposició» a parlar amb l’Administració abans de procedir a deixar alguna llar sense llum, tot i això, «era necessari posar la mesura per escrit i donar-li una cobertura legal». D’aquesta manera, serà totalment obligatori comptar amb dit informe i es garantirà que s’ha fet un estudi acurat de la situació abans de restringir l’energia d’un habitatge. 

SÍLVIA CALVÓ: «Ja hi havia la predisposició de consultar el tall de llum amb el departament, però ara hi ha una cobertura legal»

Tanmateix, tal i com va avançar EL PERIÒDIC, la nova llei preveu que els particulars puguin consumir l’energia que generen. Fins ara, tota l’energia que es fabricava mitjançant instal·lacions privades, com a través de plaques fotovoltaiques, s’havia d’enviar a la xarxa pública, sense que el ciutadà que la creava se’n pogués beneficiar. 

Amb el canvi de legislació, els habitatges podran tenir llum fabricada per ells mateixos, tot i que igualment, hauran de seguir connectats a la xarxa pública. D’aquesta manera, si en alguna ocasió necessiten més energia de la que fan se’n podran abastar. I a l’inrevés, l’energia de més que produeixin es traslladarà a la xarxa de FEDA. 

Cogeneració 

Un dels objectius principals de la nova legislació és potenciar molt més la producció d’energies renovables al país. De fet, el ministeri vol que l’any 2050, la meitat de l’energia que consumeixi Andorra sigui pròpia. 

Segons va destacar Calvó, actualment el Govern s’ha gastat 30 milions en comprar energia a altres països, «i això ha de canviar». Per aquest motiu, es permetrà a les comunitats de propietaris i als propietaris individuals fer ús de la cogeneració enlloc de les calderes tradicionals. De fet, es preveu que en un futur, es pugui prohibir l’ús de determinades fonts d’energia quan puguin afectar la salut de les persones o el medi ambient. A més, es permetrà ampliar la producció d’energia elèctrica de fonts d’origen renovable per a potències de fins a 500 kW. I en el cas de les empreses de Serveis Energètics, es podrà distribuir i vendre calor per potències de fins a 1.000 kW. 

Adaptació dels edificis  

SÍLVIA CALVÓ: «A partir de l’any 2020, els edificis de nova planta hauran de tenir un consum d’energia casi nul»

Seguint aquesta línia de sostenibilitat, es preveu que a partir del 2020, tots els edificis de compra-venda hagin de complir un seguit de requisits energètics i tenir un certificat que ho acrediti. Tanmateix, els electrodomèstics hauran de portar una etiqueta amb la informació del consum d’energia. I en la venda de vehicles, s’haurà d’informar dels consums, de les emissions i del cost anual de la taxa sobre la tinença. 

Pel que fa a la construcció d’edificis, Calvó va remarcar que també a partir del 2020, les infraestructures de nova planta «hauran de tenir un consum d’energia casi nul». I les ampliacions, les reformes i les rehabilitacions que es duguin a terme sobre elements puntuals hauran de complir amb els requisits d’eficiència energètica definits en la nova legislació.

Formació i carnet certificat 

Per procurar que els professionals del país estiguin formats i puguin instal·lar els nous aparells de forma segura, el ministeri impartirà un seguit de cursos a les empreses i societats del sector. Un cop s’hagin superat les formacions, els operaris obtindran un carnet o certificació amb el que podran treballar de forma acreditada i garantint un servei adient. 

Els objectius 

Un cop s’hagi aprovat la nova llei i s’hagin pogut implementar les diferents mesures que proposa, s’espera que Andorra redueixi les emissions anuals no absorbides de gasos d’efecte hivernacle en un mínim de 37% de cara a l’any 2030. També s’estima disminuir la intensitat energètica nacional en un mínim d’un 20% abans d’arribar al 2030 i un 30% a l’any horitzó 2050. 

A més, de cara als propers anys, es vol assegurar un percentatge d’energies de fonts d’origen renovable en relació a la producció elèctrica nacional no inferior al 75%. Finalment, el Govern s’ha marcat l’objectiu de reduir a la meitat les emissions derivades del sector del transport intern i augmentar el percentatge de vehicles a propulsió elèctrica en el parc automobilístic nacional de turismes fins com a mínim el 20% de cara a l’any 2030. 

Protecció i informació  

Un altre dels punts primordials de la nova llei és la protecció i informació a l’usuari. En aquest àmbit, Calvó va remarcar que es crearan «més eines per aportar més i millors dades del seu consum energètic als ciutadans. Per exemple, s’instal·laran comptadors intel·ligents, hi haurà un registre energètic nacional, es publicaran els preus dels hidrocarburs i s’establiran uns indicadors de transició energètica». També es simplificarà i facilitarà l’accés al programa Renova. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT