PUBLICITAT

Barcelona

La vespa asiàtica arriba a la Cerdanya

Durant l’any passat s’hi han localitzat i destruït nius per primera vegada

Per El Periòdic

Un niu de vespes asiàtiques.
Un niu de vespes asiàtiques. | EFE

La vespa asiàtica (Vespa velutina) ha arribat a la Cerdanya, segons les últimes dades recollides pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat. L’any passat l’insecte també s’ha detectat per primera vegada a d’altres zones de Catalunya, com el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme. En aquest sentit, durant el 2017 s’ha registrat un creixement exponencial del nombre de nius, arribant als 370 detectats, enfront dels 116 localitzats en 2016, la qual cosa suposa un creixement de més del 68%. Tanmateix, s’estima que només es detecten un 10 % dels nius existents.
D’aquesta manera, els tècnics confirmen que aquesta espècie invasora es troba ja plenament instal·lada a Catalunya. Les comarques que pateixen més afectacions en el sector de l’apicultura són l’Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l’Estany i el Gironès, mentre que al Ripollès i el Baix Empordà, l’espècie genera més molèsties en construccions i habitatges. L’expansió de la vespa s’ha frenat a les comarques meridionals de Catalunya i és inexistent la seva presència a Tarragona, a conseqüència del clima mediterrani.
Encara que no es pot eliminar, la Generalitat ha elaborat un protocol d’actuació per a la vigilància i el control de les poblacions, en col·laboració amb els apicultors. Consisteix principalment en la supressió de nius i la captura d’abelles reines quan surten de la hivernació, generalment a partir de finals de febrer, amb l’augment de temperatures, i mitjançant paranys. En cas de perill per a les persones, els Agents Rurals són els encarregats de la destrucció dels nius. També es treballa conjuntament amb ajuntaments, diputacions i consells comarcals en una estratègia en comú en la lluita contra aquest insecte. La vespa asiàtica és una espècie invasora originària de la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, i posteriorment s’ha anat estenent a una velocitat estimada de de 100 km/any.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT