PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un exemple en cotxes ecològics

Andorra baixa del tercer al quart lloc mundial en el mercat de la mobilitat sostenible

Per El Periòdic

Un cotxe elèctric en un punt de recàrrega.
Un cotxe elèctric en un punt de recàrrega. | ANA

Andorra ha baixat de la tercera a la quarta posició mundial en quota de vehicles elèctrics aquest 2017. La davallada de gairebé un punt percentual respecte el 2016 s’explica per una lleugera disminució de les compres de vehicles elèctrics i híbrids endollables durant l’any i, sobretot, per l’augment –d’un 18,2%– del global de matriculacions de vehicles. L’objectiu del Govern per als propers anys és mantenir la penetració d’aquests vehicles entre el 3 i el 4% i continuar en el top 5 del món.


La quota de mercat de vehicles  elèctrics a Andorra se situa al 3,4%, mentre que l’any passat era del 4,3%. Tot i així, la xifra continua per sobre de la mitjana europea, que està al voltant de l’1,4%. Per sobre del Principat es troba Suècia, en la tercera posició, Islàndia en la segona, i Noruega liderant el rànquing. Durant el 2016, Noruega també va encapçalar el llistat, però Suècia i Islàndia estaven per sota d’Andorra, que va compartir podi amb els Països Baixos. Segons l’últim informe, Andorra continua al capdamunt d’una llista que lideren els països escandinaus i es manté per sobre d’estats com Bèlgica i Finlàndia. 


Mentre el 2016 Andorra comptava amb 166 vehicles entre elèctrics purs i híbrids endollables, durant el 2017 la xifra va baixar als 154. Les matriculacions del 2016 van ser resultat de la posada en marxa de les ajudes a la compra de vehicles de mobilitat sostenible. El ministre d’Economia i Innovació, Gilbert Saboya, va aclarir que si s’haguessin comptabilitzat les compres de vehicles elèctrics que van rebre l’ajut durant el 2017 però que no han estat matriculats fins al 2018, el número hauria augmentat als 176, de manera que la quota de mercat podria haver arribat al 3,8%, si no passés tant de temps entre la compra i la matriculació. L’objectiu del Govern, a llarg termini, és aconseguir que l’any 2050, la meitat dels vehicles del Principat siguin elèctrics. De moment, tenint en compte que el parc automobilístic ascendeix a 81.196 vehicles, segons les xifres del 2016, el nombre d’elèctrics i híbrids endollables representa només el 0,4%.  Saboya també va advertir que no tindria sentit mantenir els nivells de subvenció actuals durant molt de temps, perquè no s’hi poden destinar més recursos i, si el volum de matriculacions continua a l’alça, la taxa de penetració dels elèctrics baixarà igualment. De moment la partida de 850.000 euros es manté per al 2018, «però la fórmula no es pot estirar com un xiclet», de manera que caldrà trobar altres fórmules, com ara desincentivar alguna categoria per poder-ne ajudar una altra, informa l'ANA. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT