PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’obertura del pas amb França permet la tornada de 10 camions

Els vehicles andorrans estaven retinguts a causa del temporal de neu

Per El Periòdic

Estat de la carretera que dona accés a França durant aquesta setmana.
Estat de la carretera que dona accés a França durant aquesta setmana. | ANA / M. M.

L’accés amb França s'ha pogut obrir avui parcialment. Aquesta acció ha permés que 10 camions andorrans que estaven retinguts al municipi de Tolosa de Llenguadoc poguessin tornar al país després d’estar uns dies encallats per la prohibició d’accés als vehicles de més de 19 tones. L’obertura ha estat possible gràcies a les gestions fetes des de Protecció Civil i des de Gestió d’Emergències d’Andorra. 

La carretera es va tancar als vehicles pesants el cap de setmana passat a causa del temporal de neu i fred i només es va obrir unes hores dimecres i avui fins a les 20.00 hores del vespre. Però segons les autoritats franceses, el gel i les baixes temperatures obliguen de nou al seu tancament. I és que si no hi ha canvis, la via estarà restringida fins el proper dilluns. Altres camions andorrans van poder tornar al país per la carretera de Mont-Lluís.

Una situació habitual  

El gerent de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants (Atmca), Víctor Filloy, ha explicat en declaracions a l’ANA que aquesta «és una situació habitual» durant l’hivern i ha recordat que el mes de novembre passat ja es van produir talls durant diversos dies. Aquest fet va tenir «una repercussió en les importacions de productes francesos», que van caure a la meitat en relació als darrers 10 anys, passant de 300 milions d’euros a només 150.

Comunicats amb antelació 

El mes de desembre, els representants de l’Atmca van mantenir una reunió amb l’ambaixadora de França, Jocelyn Caballero. A la trobada també hi van assistir membres de la Prefectura de l’Arieja i de la Direcció Interdepartamental de Carreteres del Sud-oest (Dirso). Els representants francesos es van comprometre a comunicar als transportistes amb prou antelació la decisió de prohibir l’accés a la carretera als camions de més de 19 tones. També van assegurar que s’organitzarien combois per travessar la carretera.

Previsions meteorològiques 

De cara al demà, Meteorologia preveu que el matí sigui assolellat i que a partir del migdia el cel es vagi cobrint, degut a l’arribada d’una pertorbació poc activa, que afectarà en més mesura el nord d’Andorra amb nevades febles. A partir del migdia i durant la nit, es reforçarà el vent progressivament mitjançant ratxes de fins a 60 km/h, localment més fortes abans de la matinada. 

D'altra banda, per demà passat s'espera que als massissos del nord i al matí, hi hagi un cel ennuvolat amb algunes nevades. Més cap al sud, les clarianes resistiran al matí i a la tarda i aniran guanyant protagonisme. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT