PUBLICITAT

Andorra la Vella

El 7,8% dels visitants de la Biennal van passar pel pavelló d’Andorra

La instal·lació del Principat va atraure un 170% més de visitants que a l’anterior edició

Per El Periòdic

La ministra Olga Gelabert durant la inauguració del pavelló d'Andorra a la Biennal de Venècia 2017
La ministra Olga Gelabert durant la inauguració del pavelló d'Andorra a la Biennal de Venècia 2017 | SFGA

El pavelló andorrà de la 57a Biennal de Venècia va rebre 48.191 visitants, és a dir, el 7,8% dels qui van passar per la mostra ho van fer per la instal·lació que va representar el Principat, Murmuri, d’Eva Ariza. Així es desprèn de les dades andorranes facilitades pel Govern ahir a la tarda en un comunicat i del total de visitants de la Biennal de 2017, 615.000 persones, que es pot consultar a la pàgina web de l’esdeveniment. Els interessats pel pavelló del país van augmentar molt significativament, en més d’un 170%, respecte de l’edició del 2015, que només va aconseguir a atreure 17.820 visitants. En canvi, el 2013, els visitants havien sigut gairebé el doble, 30.247 persones, però encara bastants menys que el «rècord» aconseguit per la creació d’Ariza, segons assenyala el Govern i que frega els 50.000 assistents. El volum més gran de visitants ha estat de nacionalitat italiana, seguida de molt a prop de l’alemanya i de la francesa. 103 persones vingudes des del Principat van passar pel pavelló.

Horitzó Biennal 2019

En el mateix comunicat, el Govern va informar que després d’estudiar curosament els quatre projectes presentats, la comissària Eva Martínez va concedir dues de les tres places disponibles als Tallers d’Art i desestimar les altres dues propostes presentades. Martínez va atorgar dues de les places del projecte Tallers d’Art-Biennal d’art de Venècia a les propostes presentades pels artistes Philippe Shangti i Martín Blanco. Fotògraf i escultor de formació autodidacta, Shangti és originari de Tolosa i actualment resideix al Principat. La seva obra, provocativa i molt impactant visualment, pretén fer denúncia de diverses problemàtiques que afecten la societat actual. El seu treball s’exhibeix en molts països i en importants galeries d’Europa, Àsia i els Estats Units. La seva proposta per al projecte Tallers d’Art-Biennal d’art de Venècia aborda, dintre de la seva estètica personal, aspectes de la realitat andorrana. Per la seva banda, l’artista visual Martín Blanco està especialitzat en dibuix i art digital. Ha guanyat 27 premis internacionals i ha realitzat exposicions individuals de la seva obra a l’Argentina, Espanya i Andorra. També ha participat en més de 30 exposicions col·lectives a institucions d’art cabdals com el MoMA de Nova York i el museu Louvre de París. La seva obra també és molt crítica amb les problemàtiques actuals i proposa una instal·lació interactiva que combinarà literatura, dibuix i elements audiovisuals.

Només un seleccionat final

Tots dos artistes començaran a treballar immediatament en els seus projectes i tindran fins al 13 de juliol per presentar una mostra que sigui representativa de l’obra final, així com una maqueta que permeti la visualització de l’obra a l’espai del pavelló andorrà per a la 58a Biennal d’art de Venècia. 


El Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, tal com va fer a l’edició anterior, exposarà al setembre i durant gairebé un mes a l’ArtalRoc els dos projectes, així com les seves maquetes per tal que els ciutadans que ho desitgin puguin conèixer-los abans que es faci pública la selecció final del projecte que representarà Andorra a la Biennal d’art de Venècia del 2019. En la propera edició es repetirà pavelló, l’Istituto Santa Maria della Pietà, vistos els bons resultats de la del 2017 i la disponibilitat de l’espai. 

Vídeo resum

El Ministeri de Cultura també va informar que ja es pot veure el vídeo resum que ha creat l’empresa Mira Audiovisual per documentar l’edició passada de la Biennal d’art de Venècia. El vídeo es pot veure als canals de Youtube: Acció Cultural Andorra i Andorra Biennal de Venècia.H
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT