PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El recurs per la renda variable arriba al Tribunal Federal suís

El desbloqueig dels actius de BPA s’allargarà fins que la via judicial s’esgoti

Per Lídia Raventós

Una de les antigues oficines de BPA.
Una de les antigues oficines de BPA. | TONY LARA

El bloqueig de la renda variable de BPA dipositada a Crédit Suisse des de la intervenció del banc andorrà segueix sense data de resolució i tot apunta que s’allargarà. Els clients de BPA que van presentar un recurs contra la decisió del supervisor bancari suís (Finma) que reconeixia el procés de resolució de l’entitat bancària i s’habilitava a l’AREB a repatriar els 500 milions d’euros retinguts a Crédit Suisse han decidit portar l’acció fins al Tribunal Federal helvètic. 


La decisió l’han pres després que el Tribunal Administratiu Federal de Suïssa decidís no admetre a tràmit el recurs presentat que havia de facilitar la repatriació dels valors atrapats. Concretament, els afectats demanaven que no es reconegués l’AREB com a titular dels comptes atrapats, la qual cosa va provocar que els actius de clients de BPA i Vall Banc seguissin bloquejats. Segons va informar a finals de desembre l’AREB a través d’un comunicat, l’autoritat judicial suïssa va rebutjar el recurs per una qüestió de forma i no de fons. Segons argumentava el tribunal suís, els recurrents no podien apel·lar directament la llei federal bancària suïssa, ja que només s’aplica als creditors domiciliats a Suïssa o als creditors que es beneficies d’una obligació al mateix país.


Així mateix, afegien que els afectats no poden beneficiar-se d’un dret il·limitat d’accés a la justícia tenint en compte que no tenen un interès suficient per recórrer contra la decisió del Finma i que la seva objecció no està estretament relacionada amb Suïssa, sinó que el centre del problema és Andorra. En aquest sentit, el tribunal recordava que els recurrents poden presentar les seves reclamacions directament a Andorra contra BPA, com ja ho han fet.


Els clients afectats, però, han decidit seguir endavant amb el recurs i, esgotada la via administrativa, salten a la jurisdiccional. Diverses fonts consultades van indicar ahir que si la jurisdicció helvètica té un funcionament similar a l’andorrà aquesta via es podria allargar fins a dos anys. És a dir, que el bloqueig de la renda variable a Crédit Suisse pot anar per llarg. 


A efectes pràctics, que el Finma hagués reconegut el procés de resolució de l’AREB i l’habilités per a reclamar la renda variable bloquejada suposava que a la data d’entrada en vigor de la decisió, prevista pel 13 d’abril, l’ens andorrà pogués reclamar a Crédit Suisse que retornés els 500 milions d’euros en renda variable bloquejats que pertanyen tant a clients de Vall Banc com de BPA. L’interposició d’accions legals a la justícia suïssa, però, va tornar a bloquejar novament els actius a suïssa. 


Els clients amb renda variable es troben amb la situació de bloqueig des de la intervenció de BPA, el març del 2015, arran de la nota del FinCEN, que va acabar amb la nacionalització de l’entitat bancària. A hores d’ara, la repatriació d’aquests actius no té encara data fixada. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT