PUBLICITAT

Andorra La Vella

Els bombers incrementen un 20% l’ús de l’helicòpter

El gruix de les seves intervencions recau en els trasllats sanitaris, que representen un 55% de l’activitat

Per Lara Ribas

Gràfic sobre l'evolució del nombre d'intervencions anuals
Gràfic sobre l'evolució del nombre d'intervencions anuals | Andreu Estapé

L’activitat del Cos de Bombers va créixer durant l’any passat, en què va assolir la xifra rècord de 7.470 intervencions, fet que representa un increment del 10,62% respecte l’any anterior. Aquest augment s’atribueix principalment a un major nombre d’assistències tècniques, 966 enfront de les 720 del 2016, i també de trasllats sanitaris, que van superar per primera vegada des que es tenen registres les 4.000 intervencions. 
«Els bombers han assumit un rol dins de l’àmbit del transport sanitari urgent no medicalitzat», va destacar ahir el director del Departament de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (Dpeis), Joan Carles Recasens, en la presentació de la memòria d’actuacions corresponents a l’any 2017. Aquesta activitat representa un 55% de la seva feina, molt per sobre de les pràctiques (23%), així com de les intervencions efectuades per assistències tècniques (13%), salvaments (6%) i incendis (3%). Els trasllats sanitaris no han parat d’augmentar des del 2014, quan va haver-hi un canvi en el conveni de transports i el Cos de Bombers va assumir de nou aquesta àrea de treball. «Nosaltres ens activem sempre que el mitjà regulador, el SUM, ens ho demana», va especificar el director adjunt, Jordi Farré, que també va referir-se a l’augment del nombre de turistes que ha experimentat el país per justificar-ne el creixement.

Els bombers descarten cobrar els rescats de muntanya per negligència a la persona afectada


El director del Departament també va explicar que l’ús de l’helicòpter es va incrementar aproximadament un 20% respecte l’any anterior, en rescats de muntanya –que van ascendir fins a 122–, però sobretot en trasllats sanitaris. «Els nous protocols mèdics obliguen a accelerar les intervencions quirúrgiques en hospitals de referència, de manera que un cop els ferits i o malalts s’estabilitzen a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, han de ser traslladats a hospitals de fora del país», va aclarir Recasens, que va reconèixer que això implica un augment de la despesa. Pel que fa als rescats de muntanya en cas de negligència, «no ens plantegem l’opció de cobrar-los a la persona afectada», va subratllar, «però al final es tracta d’una decisió de Govern», va matisar. 

Més formats i preparats

Les formacions representen el segon grup d’actuacions amb més pes, arribant a les 1.731. De fet, el director adjunt dels bombers va ressaltar que «les pràctiques s’han incrementat des del 2012 i ara s’insisteix molt més en la formació». En tercer lloc, se situen les assistències tècniques, com el condicionament de calçades, l’obertura de portes o les inundacions, que van augmentar un 34,17% respecte el 2016, tot i que en anys precedents la xifra havia estat superior. Els salvaments van augmentar un lleuger 2,4% i, en canvi, els incendis van disminuir un 8,8%, un fet que els bombers atribueixen a la major conscienciació dins de l’habitatge i també al major control de les males praxis en cas de risc d’incendi a l’estiu. Pel que fa als accidents de trànsit, el nombre d’actuacions es va mantenir estable, però el director del Cos de Bombers va lamentar l’augment d’accidents mortals de motocicleta.

Recursos suficients

Des de la direcció del Dpeis, asseguren que la distribució estratègica dels quatre parcs de bombers que hi ha en total  i el dispositiu de suport establert entre ells permet actuar en condicions òptimes, amb menys de 15 minuts a qualsevol punt del territori. Pel que fa a l’equip humà i al parc mòbil, Recasens va explicar que «malgrat l’augment d’intervencions, els recursos amb què compta el cos de moment són suficients per als serveis que han de realitzar». Actualment, es disposa d’un equip de 135 persones i 45 vehicles. Tot i així, va apuntar que «en alguns moments puntuals poden faltar mitjans, com algun tècnic o vehicle específic». 
El major nombre d’actuacions va registrar-se a Andorra la Vella, amb 1.648, i a Encamp, amb 1.382, perquè són les parròquies amb el volum més gran de població. «Cal tenir en compte que la darrera inclou el Pas de la Casa, que genera moltes actuacions per l’elevat nombre de visitants que registra», va posar de relleu Farré. «A més, el Pas es troba per sobre dels 2.000 metres d’altitud, fet que produeix més complicacions mèdiques», va afegir Recasens. La parròquia amb menys activitat és Ordino, amb només 242 intervencions.

PUBLICITAT
PUBLICITAT