PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un nou càlcul millora l’estimació de la inflació

Estadística actualitza el sistema per aconseguir dades més acurades

Cinca, a l’esquerra, i Ripoll, ahir, a l’edifici de Govern.
Cinca, a l’esquerra, i Ripoll, ahir, a l’edifici de Govern. | ANA / B.N.

El departament d’Estadística del Govern ha actualitzat el sistema de càlcul de l’IPC per aconseguir unes estimacions de la inflació més acurades. D’entre els canvis que va explicar el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el coordinador del departament d’Estadística, Enric Ripoll, es troba l’actualització dels béns i serveis consumits per les llars andorranes i dels quals es mesures els preus. A banda d’afegir productes que han guanyat més importància en els últims anys, com les begudes energètiques, els robots de cuina o els discs dur, i d’eliminar els béns i serveis que n’han perdut, com els aparells per llegir cintes de vídeo o les videocàmeres, també s’ha modificat la ponderació d’alguns elements en relació a l’IPC global. «Els productes de vida curta ja no s’incorporen a la cistella», va explicar Ripoll. 

L’objectiu del canvi, a banda de posar al dia la cistella de productes de la cistella amb què es basa l’estudi, també es homologar el sistema perquè sigui més fàcil comparar la inflació andorrana amb la d’altres països. Així, el Govern ha homologat la distribució per grups i subgrups de béns i serveis d’acord amb la Classificació internacional del Consum Individual per Finalitat 2010 (CCIF). Amb la nova metodologia de càlcul, també es millora la precisió de la inflació ja que es passa d’analitzar 4.696 preus mensuals a analitzar-ne, des del desembre de l’any passat, gairebé el doble: 8.139. 

L’aplicació del nou càlcul s’emmarca en el conjunt de mesures que l’Executiu s’ha compromès a complir per anar bastint de dades el departament d’Estadística. Cinca va parlar de la posada en marxa del Consell Andorrà d’Estadística com un exemple d’una altra acció impulsada per treballar en aquest sentit.

Resultats de gener i febrer

Cinca i Ripoll van aprofitar la roda de premsa per presentar els resultats de l’IPC del gener i febrer d’aquest any. La inflació durant el primer mes de l’any va ser del 0,7% i durant el mes passat va ser del 0,4%, unes xifres inferiors a les registrades durant l’any passat, que es va tancar amb un augment de l’IPC del 2,6%. 

Ripoll va recordar que el marc pressupostari preveu que aquest any, la inflació sigui menor a la de l’any passat i a la de les economies veïnes d’Espanya i França. Concretament, el percentatge previst és de l’1,3%, segons el coordinador del departament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT