PUBLICITAT

Andorra la Vella

«Volem justícia i igualtat»

Els treballadors del Punt de Trobada marxen fins a la plaça del Poble per fer escoltar les seves demandes

Per Lara Ribas

Els manifestants que han participat a la marxa pacífica del Punt de Trobada aquest matí
Els manifestants que han participat a la marxa pacífica del Punt de Trobada aquest matí | Maricel Blanch

Justícia. Aquest va ser el principal reclam dels més de 300 manifestants que ahir van participar a la marxa del Punt de Trobada, que va iniciar-se a les 11 hores davant del centre comercial i va recórrer vuit quilòmetres pel marge dret de la carretera general fins a la plaça del Poble d’Andorra la Vella. Els treballadors i familiars que van concentrar-s’hi van exigir al Govern que «escolti les seves reivindicacions»: una rotonda i una parada d’autobús davant del Punt de Trobada, i van demanar que per sobre de tot «es faci justícia». 
La marxa va arribar una mica abans de les 13.30 hores al seu destí final, on tres representantsdel col·lectiu van llegir un manifest en català, castellà i portuguès. El text insistia que «els treballadors del Punt de Trobada també formem part d’aquest país» i recordava que «l’octubre del 2016 el Govern va arrabassar-nos l’autobús i la possibilitat de girar a l’esquerra en sortir del centre comercial». «Tot i que van justificar-ho dient que provocava més cues, la realitat és que es formen més embussos ara», va comentar una dona que viu a Sant Julià de Lòria i que porta deu anys treballant al Punt de Trobada. 

Més igualtat 

El manifest especificava que «els treballadors hem de fer cinc quilòmetres per entrar i sortir del centre comercial i patim hores de cues innecessàriament». La mateixa treballadora explicava que «jo surto de treballar a les set i encara torno a casa a una hora decent, però igualment moltes vegades he de trucar a algú perquè vagi a recollir la meva filla, ja que jo no hi arribo». 
Per això, entre els lemes que es podien llegir a les pancartes o escoltar en veu alta ressaltava el d’igualtat. «Al final, el que volem és igualtat; no volem ser menys ni estem demanant res que ningú no tingui», subratllava una altra treballadora. «Això afecta els treballadors, però també les nostres famílies, per això hem fet la marxa extensible a elles», va afegir. Tot i així, coincidint que ahir era festiu a Andorra, algunes persones van sumar-s’hi per solidaritzar-se amb la causa. «Estem molt contents, la protesta s’ha desenvolupat sense incidències i fins i tot hi ha hagut descansos al llarg del recorregut», destacava una parella que va participar a la marxa des de l’inici. 

Tres representants llegeixen el manifest en català, castellà i portuguès per arribar a més gent

Beni Torres, una de les portaveus dels treballadors, va qualificar-la «d’exitosa». Tot i que la representant apuntava que s’havia arribat a uns 600 manifestants en algun moment, fonts policials van reduir aquesta xifra per sota de les 400. Torres va destacar que «el problema de la rotonda és greu perquè les vendes estan baixant molt i això pot fer perillar el nostre futur com a treballadors». «De moment, espero que funcioni i que el Govern ens escolti», va expressar, «sinó continuarem lluitant fins que se’ns esgotin les forces; ho tenim molt clar», va concloure.

Litigi a l’aire 

Els treballadors del Punt de Trobada també van expressar la seva preocupació pel litigi judicial que té obert el propietari del centre comercial. Torres va mostrar-se confiada que es pugui solucionar. «Nosaltres ens mantenim una mica més al marge de tot això, ja que és cosa dels nostres caps i advocats, però donem suport a l’empresa», va insistir la portaveu. Tot i no voler avançar-se als esdeveniments, va aclarir que «som 432 treballadors i si l’empresa desaparegués representaria un greu problema social per a Andorra». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT