PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els sindicats volen la «destitució immediata» de Descarrega

La plataforma considera que ha «menystingut» els drets socials, laborals i sindicals

Per Meritxell Prat

La ministra saluda alguns sindicalistes en una de les trobades que van mantenir amb el Govern.
La ministra saluda alguns sindicalistes en una de les trobades que van mantenir amb el Govern. | MARICEL BLANCH

La Plataforma Sindical de l’administració va demanar ahir la «destitució immediata» de la ministra de Funció Pública, Eva Descarrega. A les vuit del matí van entrar al servei de Tràmits del Govern la carta on es feia la demanda al cap de Govern, Toni Martí, de destitució argumentant que Descarrega «no entén el que és una societat democràtica, amb drets constitucionals» i de la mateixa manera també s’addueix que ha «menystingut els drets socials, laborals i sindicals dels treballadors de l’Administració Pública».

L’acció és la primera reacció a la negativa de l’Executiu a tornar a seure i negociar amb els sindicats la reforma de la Funció Pública. De fet, la setmana passada la mateixa ministra va tancar aquesta porta (malgrat que Jordi Cinca havia indicat que la voluntat era de mantenir els ponts de diàleg) tot assegurant que només hi hauria negociació amb el cos docent tenint en compte que també s’està tramitant la seva llei.

Vergonya

En un comunicat de premsa van indicar que «ens avergonyeix la poca cultura democràtica demostrada enfront de l’exercici d’un dret constitucional com és el dret de vaga» i reiteren que «entenem com una obligació de tot demòcrata  buscar el consens i el diàleg amb les parts implicades». Segons la plataforma «la ministra ha demostrat no estar a l’alçada de les circumstàncies, negant tota possibilitat de diàleg al declarar no voler tornar a seure amb els sindicats». Reiteren, doncs, que Descarrega «ha suspès en diplomàcia i ha faltat a les seves obligacions com a ministra de Funció Pública».

Segons els sindicats la situació que s’ha viscut a Andorra seria «inversemblant» en qualsevol país de la UE i adverteixen que «amb aquestes actituds no podem pretendre anar cap a Europa». Per tot plegat conclouen que Descarrega «ha menystingut» els treballadors públics «demostrant poc tacte envers els nostres drets laborals, socials i sindicals, tots ells drets constitucionals». Cal tenir present que els sindicats ja van avisar de possibles accions i demandes contra els membres de l’Executiu perquè consideren que se’ls ha vulnerat el dret de vaga. I, de fet, el mateix dia de l’aturada, el portaveu sindical, Gabriel Ubach, ja va demanar la dimissió del Govern després de tota la confrontació sorgida arrel de la reforma de la Funció Pública.

Recollida de nòmines

En paral·lel a l’acció engegada ahir, els sindicats segueixen treballant per poder presentar una demanda a la Batllia per la reducció salarial que han patit totes aquells funcionaris que van participar en la vaga. Així doncs, fonts sindicals van explicar que han començat a demanar a tots els treballadors públics que van participar de la mobilització que presentin les seves nòmines on es vegi que han deixat de cobrar els dies que van participar en la vaga. Des del seu punt de vista, i tal com han dit des del primer dia, el fet que el dret de vaga no estigui regulat impedeix que el Govern pugui decidir reduir-los el sou per exercir «un dret recollit a la Constitució».

La plataforma creu que la voluntat de qualsevol demòcrata ha de ser sempre buscar el diàleg

Les mateixes fonts van voler recordar que quan es van produir vagues pels canvis en les jubilacions, en les que hi van participar mestres i duaners, en cap moment es va prendre una mesura com aquesta. Així doncs, tal com va avançar EL PERIÒDIC estan decidits a anar fins al final i reclamar uns diners que consideren que són seus, confiant que la justícia els donarà la raó.

Més mobilitzacions

Pel que fa a la possibilitat de tornar a fer vaga o algunes accions puntuals de protesta, les fonts consultades van apuntar que no es descarta però el cert és que no hi ha cap decisió presa. Cal recordar, però, que des de la plataforma es va advertir la setmana passada que si com a molt tard ahir no hi havia una resposta per part del Govern a les seves peticions, engegarien noves accions.

El que sí que ja està en marxa és el treball previ per poder engegar les iniciatives legislatives anunciades. Així, els sindicats estan ultimant els textos perquè hi hagi un avançament electoral, es reclamin  responsabilitats polítiques i es canviï la llei electoral. Un cop tinguin aquests textos començaran a recollir signatures.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT