PUBLICITAT

Encamp

La Policia intensificarà els controls als comerços de venda de tabac

La frontera francoandorrana inicia els registres de patrulles mixtes per frenar el tràfic il·legal

Per Lara Ribas

Les patrulles conjuntes de duaners francesos i andorrans fan controls a la frontera del Pas de la Casa, ahir
Les patrulles conjuntes de duaners francesos i andorrans fan controls a la frontera del Pas de la Casa, ahir | Maricel Blanch

La frontera del Pas de la Casa acollia ahir els primers controls duaners que realitzaven conjuntament la policia francesa i andorrana per interceptar el pas il·legal principalment de tabac. La mesura es posava en marxa com a resposta a la carta d’intencions que van signar uns dies enrere el ministre de Finances andorrà, Jordi Cinca, i el ministre d’Acció i Comptes francès, Gérald Darmanin, en el marc de l’acord de cooperació transfronterera en matèria policial i duanera que va tancar-se al 2014 però que no va entrar en vigor fins al passat 1 d’abril. 

L’objectiu principal, com va subratllar el director general del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, «és la lluita contra l’augment del tràfic il·legal de tabac». El director regional de duanes de Tolosa, Jean Michel Pillon, va insistir que «aquesta és la prioritat número 1 del 2018», però que continuaria sent-ho al 2019, «ja que la cooperació s’inscrivia en la durada» per tal de poder disminuir el màxim possible el contraban de tabac. 
Una de les mesures prioritàries serà intensificar els controls als comerços de venda de tabac. Segons va explicar el responsable del departament andorrà, s’hi duran a terme inspeccions per tal de garantir que «les botigues i els operadors de tabac compleixin amb les llicències i els registres que es requereixen al Principat». Aquesta tasca no es tracta de cap novetat, però a partir d’ara es reforçarà tant a les botigues del Pas de la Casa com de la resta d’Andorra, va indicar Hinojosa, «en consonància amb el compromís del Govern de tenir un comerç de tabac responsable que no inciti al tràfic il·lícit». 

Ús de la tecnologia

A banda d’aquesta mesura, el titular del departament de Tributs i Fronteres va precisar que els dos cossos duaners i policials han establert tota una sèrie d’accions coordinades per tal de «conèixer millor l’operativa dels contrabandistes» i poder interceptar-los tant en els punts fronterers com al llarg de tota la línia limítrofa. Per això, s’està estudiant la possibilitat de posar en marxa un sistema de vigilància aèria –amb drons–, que es fonamentaria en la tecnologia francesa però també es nodriria de «les capacitats andorranes», va matisar el director general. 

Hinojosa va insistir que amb l’entrada en vigor del conveni «podrem institucionalitzar i professionalitzar més aquesta cooperació que ja existia entre les dues duanes des de l’acord del 1991», però que ara podrien ser «més eficaços». No només es reforçarà l’intercanvi d’informació, sinó també els controls a la duana amb les patrulles mixtes i a les carreteres, ja que –com va recordar Pillon– existeix cert risc d’accidentalitat a les carreteres per la conducció temerària de certs contrabandistes. 

Més tones interceptades

De fet, el director regional francès va explicar que al 2008, coincidint amb l’inici de la crisi econòmica, s’havia detectat una reducció del volum de tràfic il·legal, però va especificar que en els últims anys havia augmentat de nou i al 2017 s’havien arribat a interceptar fins a 13 tones de tabac a la regió d’Occitània. De tota manera, aquesta xifra, segons va concretar el mateix Pillon, englobava el tabac introduït en territori francès tant des d’Andorra com des de Catalunya i representava entre una i dues tones més respecte de l’any anterior. 

Per posar en marxa totes aquestes accions de lluita contra el contraban, el director general andorrà va avançar que caldria dotar de més recursos el departament. La previsió és incorporar set efectius aquest 2018 i cinc més el proper 2019. I pel que fa a la possibilitat d’intervenció dels agents francesos a Andorra o viceversa, Hinojosa va apuntar que «es podria fer si era necessari, tot i que s’intentaria que fos únicament ocasional». Per la seva banda, Pillon va posar de relleu que «el contraban de tabac es nodreix del diferencial de fiscalitat que hi ha entre França i Andorra i que al país gal deriva en l’economia subterrània a les ciutats que acaba afectant alguns barris de Tolosa, Montpeller, Marsella o Lió». El director regional francès, a més, va anunciar que el seu cos també col·laboraria amb les autoritats espanyoles per controlar el contraban de tabac provinent de Puigcerdà.

PUBLICITAT
PUBLICITAT