PUBLICITAT

Espot signa el protocol per reforçar als jutges nacionals en matèria de drets humans

El document compta amb la firma de 18 estats, dels quals la meitat l'han ratificat

Per El Periòdic

Espot, a l'acte de la signatura del protocol.
Espot, a l'acte de la signatura del protocol. | SFGA

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha firmat aquest dijous a Copenhagen el Protocol número 16 de la Convenció per a la salvaguarda dels drets humans i les llibertats fonamentals. El consell de ministres va aprovar dimecres la signatura del text i va facultar el ministre Espot per dur-ne a terme la rúbrica durant la Conferència ministerial específica sobre la convenció que té lloc a la capital de Dinamarca fins aquest divendres. El Protocol número 16 s'emmarca en el procés de reforma del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que es va iniciar l'any 2010, i que té com a objectiu, entre altres, reforçar el paper del jutge nacional en matèria de drets humans i evitar violacions de la Convenció per a la salvaguarda dels drets humans i les llibertats fonamentals.

El Protocol número 16 permet que les altes jurisdiccions d'un estat membre de la convenció tinguin la possibilitat d'adreçar al TEDH una sol·licitud de dictamen consultiu, relativa a alguna qüestió d'interpretació o d'aplicació dels drets i llibertats definits a la Convenció o als seus protocols. La consulta només pot fer-se en el marc d'un litigi en curs, quan l'alta jurisdicció tingui un dubte d'interpretació o d'aplicació d'un dret o d'una llibertat reconeguda per la Convenció o pels seus protocols, amb l'objectiu d'evitar violacions de la convenció i que el cas hagi de ser enjudiciat finalment pel TEDH. La sol·licitud ha d'estar motivada i ha de proporcionar al TEDH els elements de context jurídics i factuals del litigi.

En el moment del dipòsit de l'instrument de ratificació, Andorra haurà de nomenar quines jurisdiccions són competents per fer la sol·licitud de dictamen. A data d'avui, el protocol ha estat signat per divuit estats, dels quals nou ja l'han ratificat (Albània, Armènia, Estònia, Finlàndia, Geòrgia, Lituània, San Marino, Eslovènia i Ucraïna). El protocol necessita deu ratificacions per entrar en vigor.

D'altra banda, la conferència que se celebra a Copenhagen té com a finalitat l'adopció d'una declaració conjunta per part dels estats membres del Consell d'Europa que reafirmi, entre altres, el principi de la responsabilitat compartida entre el TEDH i els estats part en la convenció en l'aplicació d'aquest text, l'obligació dels estats d'aplicar-lo de forma efectiva a nivell nacional i d'executar les sentències del TEDH, la necessitat de prendre més mesures per resoldre el nombre important de casos pendents davant del TEDH, i la importància de la qualitat, la transparència i l'eficàcia en el procés de selecció i elecció dels jutges davant del TEDH.

PUBLICITAT
PUBLICITAT