PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La cooperació duanera amb França serà real en menys d’un mes

La carta d’intencions de Cinca i Darmanin estableix aquest termini

El ministre Darmanin i el cap de Govern se saluden en presència del ministre Jordi Cinca.
El ministre Darmanin i el cap de Govern se saluden en presència del ministre Jordi Cinca. | SFGA

La cooperació transfronterera entre el cos de Policia andorrà i el francès per evitar el contraban entre els dos països hauria de ser una realitat d’aquí a menys d’un mes. El termini el van fixar el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el ministre d’Acció i Comptes Públics francès, Gérald Darmanin. El compromís es plasma en una carta d’intencions, signada el passat 16 de març. El document conté una sèrie de mesures emmarcades en el protocol transfronterer que ha de vetllar per «enfortir i desenvolupar les possibilitats de coordinació dels serveis duaners i policials dels signants». 

A l’última pàgina de la carta, s’especifica aquest termini d’aplicació: «Aquesta carta d’intencions es comunicarà als serveis implicats d’ambdós signats perquè realitzin els objectius en el marc de les relacions mútues, en els dos mesos següents a la signatura». D’entre els objectius que formen part del protocol transfronterer signat es troba  l’esforç mutu assenyalar a l’altra part i en els terminis més breus «qualsevol element que constitueixi un frau o un delicte duaner».

El document també preveu que es prenguin les mesures que facilitin la cooperació operacional entre les administracions duanera i policial d’Andorra i de França. També es contempla l’avaluació d’aquesta cooperació entre estats per poder anar millorant els punts dèbils. 

Sobre la informació que intercanviïn els dos països, la carta d’intencions obliga a respectar el nivell de confidencialitat requerit per les respectives legislacions nacionals. Per tant, les dades que es transmetin entre els estats només es podran utilitzar per les necessitats de cooperació que es derivin del document firmat pels dos ministres. 

El ministre francès ja va deixar clar durant la seva visita a Andorra, a mitjan març, que el 2018 ha de ser l’any de la lluita contra el contraban de tabac a les duanes franceses. L’objectiu és enfortir els controls sobre aquest producte igual que es va fer durant l’any passat amb els estupefaents. Darmanin va aclarir que la preocupació se centre en les organitzacions criminals i no en les persones que passen amb més d’un cartró de tabac permès. 

Els esforços de França a la frontera amb Andorra no serà exclusiu, ja que des del país veí també s’intensificarà el control a les fronteres amb Espanya, Itàlia i Bèlgica. En aquest sentit, França està treballant en un enduriment de les penes i les multes per als contrabandistes. El ministre gal va negar que calguin més efectius a les duanes franceses. En comptes de contractar més agents, s’aposta per una millora dels recursos de què ja es disposen. 

D’altra banda, Darmanin va assegurar que no hi ha un vincle directe entre les negociacions per a l’acord d’associació de la UE i la visita al Principat per parlar sobre la fiscalitat del tabac. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT