PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Andorra i Espanya, units per la literatura

Sant Julià de Lòria acull una jornada d'activitats amb el nexe cultural entre els dos països

Per El Periòdic

La inauguració de les segones jornades de literatura a Sant Julià de Lòria.
La inauguració de les segones jornades de literatura a Sant Julià de Lòria. | M.M.

Fa 25 anys, arran de l'aprovació de la Constitució, que es van iniciar de manera oficial les relacions diplomàtiques entre Espanya i Andorra. Amb motiu d'aquesta efemèride i també utilitzant les segones jornades de literatura de Sant Julià de Lòria, la parròquia acull, al llarg de tot aquest dimecres, una diada dedicada a conèixer el nexe d'unió entre ambdós països, aquesta vegada vist des del prisma de la literatura. La inauguració ha anat a càrrec del cònsol major, Josep Miquel Vila, i de l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio.

“Les relacions entre les dues societats són tant intenses que a vegades són font d'inspiració literàries i això no passa amb totes les relacions diplomàtiques que té l'Estat espanyol”, ha destacat i remarcat Montobbio, que ha remarcat que aquestes jornades no es podrien fer en altres països. L'assagista, autor, professor universitari i editor Àlex Broch, ha estat l'encarregat de dirigir la conferència inaugural, ‘A l’imaginari de l’altre: una relació literària’. Broch també ha estat l’encarregat de moderar les activitats posteriors on diversos autors que han viscut a Andorra parlaran de les vivències i emocions viscudes al Principat i que els han inspirat per dur a terme treballs literaris.

D'aquesta manera, a partir de tres quarts de dotze, el president del Cercle de les Arts i de les Lletres, Joan Burgués, i l’escriptor Antoni Morell, protagonitzaran un diàleg en què exposaran l’evolució de la literatura al país des d’una perspectiva històrica.

A la tarda, tindran lloc dues taules rodones: una sobre narrativa, amb Joan Peruga, Albert Villaró, Robert Pastor, Iñaki Rubio i David Gálvez; i una altra sobre poesia, amb Teresa Colom, Ester Fenoll, Manel Gibert i Josep Dallerès. Els autors i les autores exposaran la seva doble vivència, com es reflecteix les relacions frontereres en la creació literària.

La jornada clourà amb un espectacle teatral, fet expressament, encarregat al dramaturg i director Joan Ollé, que presentarà l’obra ‘Espanya-Andorra: notes de viatge’. Ollé ha creat la peça amb Ester Nadal, que també l’interpreta. També hi participen la soprano Jonaina Salvador i el pianista Òscar Machancoses. En la peça es lliguen diversos textos d’autors no andorrans que han parlat del Principat en la seva obra, des de Jaume Roig, al segle XV, fins a Bartra, Verdaguer, Pla o Martí Pol. L’espectacle i la cloenda tindran lloc a partir de les 19.30 hores.

PUBLICITAT
PUBLICITAT