PUBLICITAT

Andorra la Vella

Més penitenciaris després d’anys sense incorporacions

S’inicia un nou curs de formació per incorporar set efectius encara que la xifra és insuficient

Per Lara Ribas

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, passa revista als set agents del curs de formació inicial penitenciària.
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, passa revista als set agents del curs de formació inicial penitenciària. | MARICEL BLANCH

Les set noves incorporacions d’agents penitenciaris, i tres més de previstes de cara a la tardor, «donaran molt aire al personal i al centre a nivell de planificació, però encara no permeten assolir la xifra idònia», ahir va posar de relleu el director del centre penitenciari de la Comella, Francesc Tarroch, en l’acte d’inauguració del curs inicial de formació de la promoció número 29 d’agents penitenciaris. Ara mateix hi ha 55 persones treballant entre funcionaris, comandaments i agents –cinc de les quals són dones–, però tres d’elles es troben en comissió de servei i, per tant, estan fora del centre. I amb els set alumnes –tots homes– que just ahir iniciaven la formació la xifra d’efectius ascendirà fins als 62. 

Adaptació al segle XXI

«Feia vuit anys que no s’obria un concurs de selecció per realitzar un curs inicial de formació i, per tant, que no s’incorporaven nous agents penitenciaris», va ressaltar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, en l’acte que es va dur a terme a l’alberg de la Comella. Per això, aquesta formació arriba carregada de novetats, ja que «s’adapta al segle XXI», va especificar Tarroch, «és a dir, a la nova normativa nacional i a les recomanacions europees». 

Si abans el curs era de només tres mesos de durada, ara s’allargarà fins a gairebé set mesos i es desenvoluparà íntegrament al Principat. «Tenim tota una sèrie d’agents penitenciaris capacitats per ser formadors i per poder formar els seus futurs companys», va aclarir el titular d’Interior. De tota manera, Tarroch va explicar que «es prepararà alguna sortida a l’exterior, per exemple per veure com funcionen els centres penitenciaris dels països veïns».

A més, el curs comptarà amb la part pràctica i una de teòrica que és nova i que permetrà adquirir coneixements com la pròpia legislació o les regles penitenciàries europees. Amb tots aquests elements, els futurs agents estaran preparats per exercir les seves funcions, que són cada vegada «més àmplies, importants i complexes», segons va apuntar el ministre Espot, «ja que hem anat introduint nous components més enllà de la simple retenció o custòdia del pres, per exemple la reinserció i la resocialització».

Falta de paritat

Precisament, els set agents penitenciaris de la nova promoció són tots homes. «Sí que va haver-hi alguna dona que va presentar-se al concurs per optar a aquesta formació, però la selecció no es fa en base al gènere, sinó als mèrits i a la puntuació que en resulta al final», va indicar Espot. El ministre va reconèixer que «encara hi ha una desproporció important entre el nombre d’homes i de dones al cos penitenciari», però va recordar que el Govern considera que «totes les institucions del país i tots els cossos especials haurien de ser el reflex d’una societat paritària». Actualment, al centre de la Comella només hi ha cinc dones treballant, quatre en el mòdul i una en les tasques administratives, però el titular d’Interior ja va indicar que són «absolutament imprescindibles per atendre les internes, que són tres i han d’estar separades dels presos de sexe masculí, xifrats en 44 reclusos». 

Acte extraordinari

La cerimònia d’inauguració era un acte anticipat i extraordinari, ja que normalment se sol celebrar quan finalitza el procés de formació i es nomenen els alumnes com a agents penitenciaris en període de prova –que s’allarga durant un any–. «Amb aquest acte, també volem posar de relleu la importància del cos penitenciari perquè molt sovint pensem en altres cossos especials i no en la feina d’aquests agents, que és més discreta i tancada, però que igualment realitzen tasques rellevants i imprescindibles», va insistir el titular d’Interior.

El nou personal ajudarà a cobrir el servei de vis a vis

La incorporació de set nous agents penitenciaris permetrà cobrir el personal que es requerirà properament amb l’entrada en funcionament del servei de vis a vis íntim, que estava previst de posar-se en marxa aquest mateix mes d’abril. La Comella està habilitant per a aquest ús dos espais que fins ara servien per acollir els pares dels reclusos menors estrangers. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT