PUBLICITAT

Andorra la Vella

El sector de la construcció torna a necessitar mà d’obra qualificada

Les empreses constructores milloren el seu volum de negoci, tot i que de forma moderada

Per Lara Ribas

Un parell de treballadors construeixen una nova obra.
Un parell de treballadors construeixen una nova obra. | Tony Lara

Les empreses constructores «tenen dificultats per trobar mà d’obra qualificada», ahir va posar de relleu el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, en la presentació dels resultats de les enquestes de conjuntura corresponents al segon semestre del 2017. De fet, va prosseguir, «l’agreujament d’aquest factor podria frenar l’impuls econòmic» just ara que el sector comença a experimentar una millora, malgrat que és encara moderada i l’activitat segueix mantenint-se dins d’uns registres molt baixos. 

Segons reflecteixen les enquestes, un 34% de les empreses va qualificar de bona la situació dels seus negocis i, per primera vegada en 12 anys, cap d’elles va jutjar-lo negativament. Pel que fa a la xifra de negocis, va augmentar en termes interanuals el 7% de mitjana, enfront de l’1,3% que s’havia donat l’any anterior. El creixement del volum d’obra contractada s’explica precisament per un comportament menys negatiu de l’obra pública i un lleu repunt de la demanda d’edificació residencial. De tota manera, des de la Cambra de Comerç, van destacar que el volum d’immobles pendents de venda segueix representant un obstacle al sector perquè limita la posada en marxa de nous projectes d’inversió.

Demanda d’ocupació

Tot i que la creació de llocs de treball va intensificar-se en el sector serveis durant el segon semestre del 2017, amb un augment del 3,3% i una contribució particularment destacable de les activitats immobiliàries i de lloguer, les mateixes empreses constructores –un 61% de les enquestades, el percentatge més alt des del 2004– van incidir en la manca de mà d’obra qualificada, a més d’apuntar altres obstacles per al desenvolupament com la debilitat de la demanda i l’augment de la competència. 

La falta de personal, però, no es dona únicament en el sector de la construcció, sinó també en el del comerç i l’hoteleria. Segons es desprèn de les enquestes, gairebé vuit de cada 10 hotels van indicar que tenien dificultats per trobar mà d’obra qualificada. La directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escaler, va atribuir-ho a la recuperació econòmica dels països de l’entorn, d’on ve principalment la immigració. «El creixement del PIB a França podria situar-se en un 2,1% aquest 2018 i el d’Espanya inclús podria ser superior i ascendir fins al 2,8%», va recordar Armengol. «Si la gent té feina al seu país no marxa de casa seva i, per això, ara mateix és més complicat atreure mà d’obra», va justificar Escaler, que va mostrar-se preocupada perquè «els sectors no poden créixer sense cobrir el personal». 

El comerç com a excepció

Malgrat que la recuperació d’Andorra «està sent més lenta del que es volia» –segons va confirmar Armengol–, en el segon semestre del 2017 tots els sectors van créixer a excepció del comerç minorista, ja que el consum va patir una caiguda de la facturació del 0,8% de mitjana. La indústria va seguir el seu curs i la nota més positiva va emportar-se-la l’hoteleria, que va tenir un increment interanual de la xifra de negocis del 3,7% de mitjana.

Durant el final de l’exercici del 2016 el comerç havia mostrat indicis de millora, però al llarg del 2017 va ser incapaç de consolidar la tendència de recuperació. De fet, «els comerciants van mostrar-se preocupats per la baixada del consum tot i l’augment de l’afluència turística», va destacar Armengol, que va explicar que «les compres costen més per la falta de diversificació o per factors com el comerç electrònic». Per això, des de la Cambra de Comerç, tenen previst acompanyar el sector en la transformació i ajudar-lo en l’impuls de la innovació i la fidelització del client.  «Volem treballar en la millora de la formació i del servei –va subratllar Escaler– i en un país turístic com el nostre és molt important l’experiència de la compra». Tot i així, «la recuperació del turisme confirma que Andorra continua sent un atractiu», va insistir Armengol.

A la recerca de noves maneres d’accedir al Principat

El president de la Cambra de Comerç va aprofitar per recordar que un dels principals reptes del seu mandat és «el desenclavament del país pel que fa a infraestructures i comunicacions». Entre les propostes, hi ha la construcció d’un aeroport –per al qual ja s’està realitzant un estudi que es publicarà a finals d’aquest 2018– i la recuperació d’un antic projecte ferroviari per fer arribar el tren al Pas de la Casa. Armengol va explicar que ja hi ha hagut contactes amb les cambres de comerç francesa i espanyola per desenvolupar el projecte i que implicaria refer les vies ferroviàries catalanes i franceses des de Girona fins a la població encampadana, amb la possibilitat d’obrir un túnel a la muntanya per fer-hi passar un cremallera. «Personalment, ho veig una mica complicat i encara desconeixem si és factible», va reconèixer. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT