PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Policia decomissa la quantitat més gran de cocaïna en dècades

Els agents requisen 230 grams de cocaïna, 19 de metamfetamina, 17 d’èxtasi i 7 d’heroïna

Per Lídia Raventós

El decomís realitzat per la policia.
El decomís realitzat per la policia. | C.P.

La Policia va fer ahir públic el decomís de cocaïna més gran de les últimes dècades, en concret, 228 grams. Els agents, van requisar, a més, en la mateixa operació Nord 18,7 grams de metamfetamina, 17 grams d’èxtasi, 7,2 grams d’heroïna, cinc dosis d’LSD i 60 grams de marihuana. També es van intervenir 2.110 euros en efectiu, així com un vehicle d’alta gamma i alguns telèfons mòbils. El cos va confirmar a través d’un comunicat «la detenció de diverses persones per tràfic d’estupefaents», encara que no va concretar el nombre exacte. Al mateix document també va informar que no descartava més detencions. 

‘El supermercat de la droga’

«Per la diversitat dels productes requisats, es pot concloure que s’ha desarticulat una presumpta xarxa, organitzada i estructurada, de tràfic d’estupefaents coneguda com El supermercat de la droga», va explicar la Policia en el comunicat. L’operació continua oberta, es troba judicialitzada i sota secret de sumari, motiu pel qual han transcendit molt pocs detalls. 

La nit de dijous

Malgrat el necessari hermetisme que envolta la investigació, EL PERIÒDIC va poder saber que el decomís i les detencions efectuades en el marc de l’operació Nord es van dur a terme la nit del dijous al divendres, «amb un ampli desplegament d’agents de paisà», segons fonts properes al cos policial. 


Altres fonts van afegir que les accions van tenir lloc en «l’àmbit inicial del control fronterer en territori andorrà», és a dir, poc després d’haver accedit al Principat per alguna de les fronteres. Les mateixes fonts també van indicar que l’operació Nord fa temps que està en marxa  i que, en el marc de la mateixa «ja fa temps que s’estan fent més controls». Preguntada, la Policia no va poder concretar si es tractava del decomís de cocaïna més important de la història però va reiterar que, definitivament, sí va ser el més destacable de les «últimes dècades». 

‘Espai’ i ‘Nord’, dues en 30 dies

Espai i Nord són el nom de les operacions policials que en menys de 30 dies han aconseguit decomissar gairebé 300 grams de cocaïna al país, una quantitat destacable per a Andorra, ja que, de fet, els 228 grams requisats només en l’operació Nord van ser qualificats per la Policia com «el major decomís en dècades». En el cas de l’operació Espai, el fet que la droga es trobés distribuïda en bossetes monodosi sembla indicar que estava llesta pel consum i que els dos detinguts eren venedors, igual que ho eren les persones interceptades dijous en el marc de l’operació Nord i que la policia considera que proveïen l’estoc d’un anomenat Supermercat de la droga. 
En unes declaracions recents, el director de la Policia, Jordi Moreno, va confirmar el reforç en la lluita contra el contraban de tabac i substàncies estupefaents a les fronteres d’Andorra i va incidir, especialment, en les accions fetes per allunyar les drogues dels menors. 
A més, les autoritats confien que la recentment aprovada Llei de Seguetat Pública ajudi a què els locals d’oci nocturn vigilin més curosament el consum de substàncies prohibides en el seu espai, sota el risc de ser amonestats econòmicament.  


A prop de les escoles

Després de l’augment de la percepció social que els adolescents s’inicien en les drogues cada vegada més joves, la Policia es va esforçar durant el 2017 a interceptar i desmantellar els punts de venda de substàncies estupefaents propers a les escoles o centres d’esbarjo freqüentats per aquest col·lectiu de risc. «S’ha fet molta feina», va afirmar fa poc Moreno. Ara, les investigacions segueixen en marxa, i l’objectiu és que s’arribi a escalar per acabar coneixent quin és el veritable orígen del narcotràfic que arriba al país. De moment, tot segueix judicialitzat i sota secret de sumari, de manera que no és possible obtenir més detalls. 


Les rutes del narcotràfic

La droga que arriba a Andorra s’integra en el flux mundial de tràfic d’estupefaents. Galícia segueix sent una porta d’entrada de cocaïna a Europa i els ports del Mediterrani, d’altres productes derivats de la marihuana. En canvi, les drogues sintètiques acostumen a arribar del nord d’Europa i tot i que van a la baixa, segons va explicar la Policia, els Països Baixos van ser en altres dècades emissors de les anomenades pastilles que van arribar al Principat. A banda d’això, la Policia també explica que és difícil fer front contra aquells que cultiven plantes de marihuana a casa. 

 
 

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT