PUBLICITAT

Andorra la Vella

Parc Central, obert 24 hores

El comú invertirà 100.000 euros per fer millores a l’espai i tindrà un servei de vigilància

Per Meritxell Prat

Dues màquines treballen en les obres del llac del Parc Central.
Dues màquines treballen en les obres del llac del Parc Central. | MARICEL BLANCH

Un canvi de filosofia i un seguit d’actuacions per «guanyar més verd» i adaptar-se a les noves necessitats. Aquesta és la idea que vol tirar endavant el Comú d’Andorra la Vella al Parc Central, on ahir va anunciar una inversió de 100.000 euros per tal de fer-hi millores. Un dels canvis més significatius, a més, serà un canvi d’horari. El parc passarà a obrir les 24 hores del dia. Per evitar els actes vandàlics es contractarà un servei de vigilància. «Serà una prova pilot durant els mesos d’estiu. Si va bé seguirem amb la vigilància, si hi ha actes vandàlics, tornarem a tancar», va explicar el conseller de Medi Ambient, David Astrié.


L’increment d’hores d’obertura anirà acompanyat de l’eliminació de la tanca que separa el parc del passeig del riu. «Volem obrir el parc al passeig i donar-li més vida», va detallar la cònsol major, Conxita Marsol, que va explicar que han detectat que «molta gent que passa pel passeig no acaba d’entrar al parc».

Intervenció al llac

Una de les primeres actuacions, que ja s’ha iniciat, és la naturalització del llac. Els treballs consisteixen a cobrir de terra la lona que hi havia fins ara i plantar-hi espècies vegetals «que per elles mateixes faran el filtratge de l’aigua. Per tant, no caldrà bombar l’aigua ni posar tractament de clor», va concretar el conseller, que considera que «des del punt de vista sostenible és una actuació important». Així s’hi podran veure nenúfars, joncs i illes vegetals. Com a curiositat es va explicar que una part de la terra que s’està utilitzant per reomplir el llac prové del subsòl de l’avinguda Meritxell. En una segona fase es preveu introduir també, peixos, concretament carpes japoneses que també ajuden en la depuració de l’aigua. El conseller, a més, va destacar que malgrat que el fet de no bombejar pot comportar un estalvi energètic, el més important és el canvi d’aspecte. «Ara el llac té un aspecte artificial i li hem volgut donar un aspecte més natural, que també faci del parc un espai agradable».


D’altra banda també s’actuarà a la zona de la tirolina. Ara hi ha unes tanques de fusta que separen aquest espai de la zona de jocs infantils. La idea és anivellar l’espai perquè el parc guanyi espai verd. «Ara el parc queda desaprofitat», va valorar Astrié. De la mateixa manera, es reformaran els lavabos i es canviarà la teulada de vidre per una de lloses que es considera que serà més resistent.

Més serveis

El comú també habilitarà un circuit perimetral de 500 metres per córrer i tal com ja havia informat EL PERIÒDIC, a la zona de les terrasses del bar a partir del juny (moment en què també haurien d’estar acabades les obres) s’hi instal·laran food-trucks per donar servei de bar. «Són un conjunt d’actuacions que pensem que faran el parc més atractiu», va destacar Astrié, que considera que «amb totes les actuacions l’espai es revaloritzarà i tindrem un parc amb cara i ulls».


Per últim, el conseller de Medi Ambient també va anunciar que es renovaran els terres de tots els parcs infantils de la parròquia, excepte el de la plaça del Poble, on està prevista una actuació l’any vinent, per tal de complir amb la normativa i que sigui de cautxú.


Mentre durin les obres la zona de jocs infantils no es veurà afectada. Marsol va remarcar que el Parc Central «és el pulmó» de la parròquia i «volem continuar tenint verd i donar més ús al parc». 

Nous aparcaments

A preguntes de la premsa, la cònsol major va explicar que la corporació i els propietaris dels terrenys de l’antiga estació d’autobusos es troben en la fase final de les negociacions per tal de poder habilitar un nou aparcament a la zona. En aquest sentit va detallar que un dels aspectes que falta acabar de concretar és com es farà l’explotació del pàrquing. És a dir, si el comú el llogarà o seran els mateixos propietaris qui l’explotin.


Aquesta decisió condicionarà, per exemple, si el pàrquing es connectarà o no amb l’actual aparcament del Parc Central. «La propietat està disposada a connectar-ho, però ho hem d’acabar de tancar. Hi estem treballant», va afirmar Marsol. El que sí que està clar és que s’opti per la fòrmula que s’opti l’equipament oferirà els mateixos preus que la resta d’aparcaments comunals de la parròquia.


El comú està a l’espera, doncs, que s’acabin les obres d’enderroc de l’antiga estació d’autobusos per poder adequar l’aparcament (les obres anirien a càrrec del comú només en cas que el llogués i la gestió fos seva), si bé s’espera que a principi de juny ja pugui estar enllestit. «Quan hi hagi el Cirque du Soleil, ens interessa que ja funcioni», va remarcar la mandatària, que per sobre de tot creu que «el beneficiós pel comú és que hi hagi aparcament perquè la zona ho necessita».


D’altra banda i en relació a l’aparcament de la nova estació d’autobusos va pronosticar que podria posar-se en marxa aquesta mateixa setmana. «Estem pendents que FEDA acabi de fer les connexions, però demà ja podria obrir», va concretar. D’altra banda, va anunciar que la corporació ha previst instal·lar unes escales a l’extrem sud de l’espai per facilitar l’accés des de la zona de Prat del Rull i de la Baixada del Molí. «Ens ho han demanat els veïns i ho podem fer sense problemes i sense afectar el nombre de places», va exposar. 


PUBLICITAT
PUBLICITAT