PUBLICITAT

Comença el compte enrere per la Copa del Món de BTT

És quasi segur que Andorra tornarà a acollir la prova els dos anys pròxims

Per Miquel López-Egea

Les autoritats premen el botó pel compte enrere de la Copa del Món.
Les autoritats premen el botó pel compte enrere de la Copa del Món. | Eduard Comellas

Cada cop falta menys per la Copa del Món de BTT. Ahir va començar el compte enrere per aquesta prova tan important que es preveu que aculli 700 participants de 40 països i a més de 60.000 espectadors. A més, va aconseguir en la passada edició 64,9 milions d’audiència acumulada en 104 països, entre televisions i emissions a través d’Internet. En especial, hi va haver un gran seguiment de França, la República Txeca i de Polònia, països amb una gran tradició ciclista. En xifres, també cal destacar els 400 voluntaris que participen en l’organització. A més, té un pressupost de prop de 800.000 euros, cost inferior a quan es val celebrar els Mundials de l’esport. És la sisena vegada que la Massana acull una prova d’aquesta mena, les dues primeres edicions van ser el 2008 i el 2009 i després hi va haver una petita aturada. 

L’UCI MTB World Cup i els Mundials Màsters (per a més de 30 anys) se celebraran a les instal·lacions de Vallnord del 10 al 15 de juliol i del 15 al 18 del mateix mes respectivament. Aquesta segona competició ja compta amb 650 inscrits de 25 països. El dissabte 14 es disputarà les finals de descens i el diumenge de cross country. D’aquesta manera, el cap de Govern, Toni Martí, el ministre de Turisme, Francesc Camp, els cònsols de la Massana, David Baró i Raül Ferré, i el director general d’Emap, Josep Marticella, van prémer ahir el botó que encenia el comptador dels 50 dies que faltaven per l’inici de la prova.

Novetats importants

Com a principal novetat, aquest any s’inclou una nova prova, la cross-country short track, una cursa de 30 minuts prèvia a les finals que és explosiva i que té un objectiu d’exhibició, però que suma punts UCI. Aquesta prova es realitza en un circuit de 2,5 quilòmetres. És una carrera que oferirà un gran espectable i a on es veuran molts avançaments. Hi participaran els 40 millors corredores de l’elit ciclista. Albert Balcells, director tècnic de la competició, les va desvelar durant la presentació oficial de la prova Teatre de les Fontetes de La Massana, i va explicar que a la prova s’ha canviat la sortida i l’arribada de la prova de cross-country. En aquesta edició s’ubicarà a la zona del Planell i permetrà una millor vista «pels espectadors i per les emissions de la televisió, per tant, es dona més visibilitat i es millora el traçat». En aquest sentit, també es millora la manera de seguir el descens, aquest any hi haurà nous punts de megafonia perquè es pugui sentir la carrera en tot el recorregut.

El circuit World Cup DH, com s’ha fet consecutivament cada edició, ha estat millorat amb el fi que «des de dalt fins a la meta, els espectadors televisius i presencials puguin seguir tot el trajecte». Així, s’han pensat nous punts de megafonia per tal que el relat de la cursa pugui sentir-se arreu. Aquest és el mateix que en les passades edicions, «és un recorregut de 2,5 quilòmetres que requereix una gran qualitat tècnica i física i és molt exigent».

Un referent esportiu

Martí va destacar que Andorra és «un referent de l’esport d’elit» i va mostrar la seva satisfacció per poder acollir aquest esdeveniment: «El Govern creu en aquesta prova. La societat andorrana és gran perquè en situacions com aquestes ens sabem ajuntar». «Cada any les coses es fan millor i s’ha de celebrar que Andorra s’hagi consolidat com un lloc de referència del ciclisme, esdeveniments d’aquesta mena fan gran el país», remarcava. 

Així mateix, cal recordar que el Principat no només és un referent cicloturista, sinó que ha acollit etapes del Tour de França i de La Vuelta a Espanya, fet que va destacar el president de la Federació Andorrana de Ciclisme, Gerard Riart. En aquest context, Riart espera que el rider andorrà Gui Díaz pugui prendre part a la prova, però ara per ara és dubte perquè va caure i es va lesionar la clavícula. En descens, es podrà comptar amb la presència dels júniors Nico Rey i Joan Aracis, a més de Blanca Aracil i de Guillem Casal. També va donar a conèixer que, coincidint amb la Copa Catalana a Vallnord del setembre, se celebrarà la Copa d’Andorra, que permetrà que els ciclistes del país puguin obtenir punts UCI.

2019 i 2020, quasi segur

 Aquest any s’acaba el contracte amb l’Unió Ciclista Internacional i d’aquí molt poc se sabrà si Vallnord torna a acollir la prova l’any 2019 i 2020. «Es farà públic de manera imminent», explicava Baró. No obstant això, encara no es coneix una data exacte. «Tinc la sensació i el convenciment de què el projecte continuarà tot i que hi ha molta competència per acollir una prova d’aquesta mena», comentava. En aquest sentit, creu que la prova tindrà continuïtat més enllà de la política, ja que no és una qüestió de partits polítics. La prova dona un impuls turístic en una època en què en teoria no ho és tant.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT