PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra no acollirà la prova de Copa del Món masculina del 2021

L'estació búlgara de Bansko és l'escollida al congrés de la FIS

Per Miquel López-Egea

La Copa del Món va ser a Andorra per últim cop al 2016.
La Copa del Món va ser a Andorra per últim cop al 2016. | Tony Lara

Males notícies pel país. Andorra no serà la seu de la Copa del Món masculina de 2021. Finalment, la prova va ser adjudicada ahir a la ciutat búlgara de Bansko. Aquesta decisió es va prendre al congrés de la Federació Internacional d’Esquí que s’està celebrant a Costa Navarino, Grècia.

Bansko i la ciutat suïssa de Lenzerhaide aspiraven a tenir les Finals de la Copa del Món de 2021. Per tant, com que Lenzerhaide va ser qui s’ha endut l’organització de les Finals, a la ciutat búlgara li van atorgar el premi de consolidació, ser la seu Copa del Món de 2021. Com a conseqüència, Andorra va ser la gran perjudicada i va quedar fora.

Situació inversa

Malgrat això, s’ha de tenir en compte que aquesta situació es va produir a la inversa pel que fa a la Copa del Món de 2019. En aquella ocasió, Bansko va perdre contra l’opció d’Andorra i de Lenzerhaide, de manera que el Principat es va adjudicar les Finals i la ciutat suïssa, la Copa del Món. En aquest sentit, era previsible que aquesta vegada la FIS li atorgués l’organització de la prova del 2021 de manera inversa. A més, l’estació búlgara organitza els Mundials Júniors i aquest fet era un altre punt que sumava a l’hora de decidir. Així mateix i com a bona noticia, a les Finals de la Copa del Món 2019 a Andorra, la FAE podrà participar en la competició del Team Event.

En aquest sentit, tal com van manifestar la FAE i Soldeu El Tarter, «la voluntat és tornar a entrar a l’agenda del circuit de Copa del Món com més aviat millor». D’aquesta manera, «se seguirà apostant per acollir les disciplines tècniques en homes a la pista Avet de Soldeu amb l’objectiu que es pugui entrar al calendari masculí del gran circ blanc». No obstant això, les noves incorporacions serien a partir de la temporada 2022/2023 perquè els calendaris de la Copa del Món estan tancats fins a la temporada 2021/2022. Tanmateix, podria ser que a última hora hi hagués algun canvi en el Congrés, ja que encara no ha finalitzat.

“No és una mala noticia”

El president de la federació, Albert Coma, creu que «no és una mala notícia» per l’acord que hi va haver quan es van postular davant Bansko. «És el que toca, ara s’ha de veure què passa, com evoluciona l’escenari actual i com van les coses», va explicar. «Nosaltres sempre serem candidats i les finals del 2019 són molt  importants, ara ens hem de concentrar en tot això, i si tot va bé, serà un èxit. A partir d’aquí, la porta estarà oberta», afegia.

Coma: «Sempre serem candidats, les finals del 2019 són molt importants, ara ens hem de concentrar en tot això»

Per la seva banda, Carles Visa, director tècnic de la Federació, va explicar que encara «no es pot fer un balanç positiu del congrés perquè encara falta el darrer congrés». En aquest sentit considerava que «tampoc és una mala notícia, és a dir, no tenim la del 2021 però continuarem batallant i sempre hi ha l’opció oberta de ser candidata per si hi ha alguna baixa d’última hora». «A vegades guanyes i altres no, la batalla és dura, no hi ha més, però el que dic és que tothom està content amb les finals i la feina que hem fet», explicava. «Presentarem la candidatura del 2023 en endavant, l’objectiu és ser seu a partir d’aquella temporada», manifestava. Així mateix, referent als acords de col·laboració amb les federacions d’Espanya i França, Visa va explicar que «són acords i normatives».

Balanç positiu

En aquest congrés de la FIS es va fer un balanç positiu dels darreres esdeveniments celebrats a Andorra i es va reconèixer per unanimitat «l’excel·lent organització» de les Finals de la Copa d’Europa del 2018, «la qual cosa deixa un molt bon regust per continuar estant en la línia de sortida de possibles noves cites al país».

Pensant en 2019

Per altra banda, Coma, i una delegació del Comitè Organitzador de les Finals de la Copa del Món del 2019 es van reunir amb el president de la FIS, Gian-Franco Kasper i la secretària general de la federació, Sara Lewis, per comentar l’evolució del transcurs de les obres de l’arribada de la pista Avet de Soldeu. Així mateix, se’ls va explicar l’evolució dels preparatius de les Finals del 2019. En aquest aspecte, la pròxima cita serà a l’octubre, després de la reunió de tardor de la FIS a Zúric. Serà el moment en què l’staff tècnic i la plana major de la federació internacional visitarà de manera oficial Soldeu i es trobarà amb el Comitè Organitzador de la prova. 

Dates confirmades

En aquest congrés la Federació Internacional d’Esquí va confirmar les dates de les dures proves de la Copa del Món de Quilòmetre Llançat que se celebrarà a Grau Roig. Seran els pròxims dies 12 i 13 d’abril de 2019 amb els entrenaments oficials pels dos dies anteriors, el 10 i l’11.

La Federació Andorrana d’Esquí va mantenir diverses reunions amb les diferents comissions i a més van signar els diferents convenis de col·laboració entre la FAE, Federació Francesa, i la Federació Espanyola per continuar treballant junts. 

Andorra confia en la Copa d’Europa tot i no tenir les dates

Pel que fa a aquesta competició, encara no s’ha acordat una data definitiva per la seva celebració però la Federació confia en el fet que Andorra hi sigui present «segurament en alguna prova tècnica de cara a les temporades 2019/2020, 2020/2021 o 2021/2022». 

En aquest sentit, durant els pròxims mesos, es mantindran les reunions pertinents amb els responsables de la FIS per acabar d’avaluar les dates més interessants per Andorra. «Aquí som acollits, però hem de veure amb l’estació com ho fem», aclaria Visa.

PUBLICITAT
PUBLICITAT