PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Els Bombers demanen que els excursionistes es formin més

Els rescats a Catalunya han augmentat un 60% en els últims sis anys

Per El Periòdic

Diverses dotacions de bombers participen en un rescat de muntanya.
Diverses dotacions de bombers participen en un rescat de muntanya. | RàdioSeu

Els Bombers demanen més formació entre els excursionistes i les persones que van a fer activitats a la muntanya. Des del cos van recordar que els rescats han crescut «de manera important» en els últims anys, tot i que una bona part de les actuacions realitzades «es podrien haver evitat amb més preparació». El cap del Grup de Recolzament d’Actuacions Especials dels Bombers (GRAE), Guillem Amorós, va reconèixer que estan estudiant l’opció que les federacions i els clubs esportius imparteixin cursos a aquelles persones que han de rescatar perquè no es preparen bé la sortida. «Hem de mirar quines són les millors fórmules per reduir la sinistralitat», va assenyalar.

Increment significatiu

A Catalunya s’ha passat de les 857 actuacions del GRAE al 2011 a les 1.448 l’any 2017, una xifra que representa un augment del 60% dels rescats. L’increment es deu, en bona part, al nombre de persones que van a fer activitats a la muntanya, que són cada vegada més. I Amorós va recordar que la formació és clau per evitar accidents. «Tothom pot relliscar i fer-se mal, però no és lògic que una persona accedeixi a una zona complicada sense tenir la preparació tècnica suficient», va argumentar en declaracions a l’ACN.

Per això, els Bombers obren la porta a impartir formació a les persones que no es preparen prou les sortides a la muntanya i que han d’acabar sent rescatades per tal de fer-los prendre consciència. Aquests cursos serien un complement a la taxa que s’aplica des de ja fa nou anys, però que només ha servit per cobrar una desena de rescats. «La multa no té afany recaptador, sinó que és una manera de prendre consciència que aquestes operacions obliguen a fer un desplegament humà i econòmic important», va destacar el cap del GRAE. 

De fet, el cobrament d’aquestes actuacions està limitat a tres supòsits: ignorar un perill evident i marcat, com travessar una riera on hi ha una senyal de prohibit; fer una sortida amb un equipament «manifestament inapropiat», com portar unes sandàlies per anar a la neu; i no fer un ús adequat del servei. Durant tots els anys que porta en vigor, els únics casos en què s’ha obligat a pagar el rescat ha estat per conductes «flagrants», segons va manifestar Amorós.

L’element clau i imprescindible: el mòbil al 100%

«La gent ha pres més consciència», va reconèixer el cap dels GRAE tot i alertar que l’increment d’excursionistes a la muntanya ha fet disparar les intervencions. En aquest sentit, des del cos assenyalen que les mesures preventives són bàsiques, com mirar la cartografia de la zona, el temps de la ruta, la meteorologia o portar l’equipament adequat. A més, els Bombers recorden que un dels aspectes més importants abans de sortir d’excursió és tenir el mòbil al cent per cent de bateria. El cap dels GRAE a Olot, Jordi Martí, va explicar que s’estalvien moltes sortides donant indicacions a les persones que truquen al 112 i que simplement estan desorientades. De fet, des del cos recomanen tenir activada l’aplicació My112, que permet localitzar l’afectat en cas de problemes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT