PUBLICITAT

Andorra la Vella

Propostes sostenibles

La majoria d’apostes són sobre la xarxa viària, però, de moment, les dues més votades tracten d’energies renovables

Per Victoria Gómez Pérez

Riera i lMartínez, durant la presentació de les propostes acceptades.
Riera i lMartínez, durant la presentació de les propostes acceptades. | M.T.

El Govern ha presentat aquest matí les propostes acceptades pel programa d’enguany, Tu decideixes, promogut pel Ministeri d’Ordenament Territorial. L’objectiu és que la ciutadania s’involucri en el pressupost de 300.000 euros per a l’exercici actual i intervingui en la seva gestió, creant una comunicació mútua amb l’Executiu, tal com ha explicat el director d’Ordenament Territorial, Manel Riera. 

Dins el període obert de propostes, es van rebre fins a 97 idees de 76 persones diferents. D’aquestes, finalment es van validar 28, curiosament, les mateixes que l’any passat. La majoria de les tramitades a votació ciutadana tenen a veure amb la xarxa viària i les energies renovables. En aquest sentit, el director d’Ordenament ha volgut detallar la instal·lació d’arbres al vent, un sistema d’energia eòlica renovable ja vigent a diferents ciutats europees, com el que hi ha a la plaça de la Concòrdia de Paris. «Són arbres artificials amb generadors eòlics que generen electricitat», ha explicat Riera. Per altra banda, també ha volgut destacar la proposta de semàfors personalitzats amb imatges, com el famós vianant amb barret de Berlín. El director ha explicat que hi ha 11 propostes que no s’han acceptat perquè ja estan en curs o en estudi per part del Govern o per ser de competència comunal. 

 

Diferents opcions

Malgrat que totes les propostes s’engloben dins un pressupost inicial de 300.000 euros, pot ser que hi hagi algunes que el superin en la seva construcció final. Per exemple, si l’enllumenat de la CG-2 entre Encamp i Canillo resulta guanyadora, és probable que el pressupost definitu hagi de ser superior a la quantitat establerta pel Govern, però, de moment, «podria ser executada parcialment», ha dit el director d’Ordenament Territorial. 

Altres suggeriments són l’habilitació de l’itinerari a peu des d’Escaldes-Engordany fins al Santuari de Nostra Senyora de Meritxell, l’adequació de la zona del passeig del riu Valira o el Mirador del coll de la Botella-Pal i el Mirador a la Plana, d’Escaldes-Engordany. El pla d’aquest segon seria que donés «unes vistes magnífiques a la vall central». 

També destaquen les millores a les instal·lacions de l’interior de l’hospital i la Biblioteca Pública d’Andorra. Respecte a aquesta, Riera creu que, malgrat que les condicions actuals «són correctes, és veritat que tenen els seus anys als darrere». Així, l’aposta passaria per millorar i actualitzar les seves infraestructures.

En quant a xarxa viària, es proposa la construcció d’un pas elevat a la CG-2, tant a la zona de Valira Nova-Encamp com entre Encamp i Canillo; la reposició i millora de la voravia a la CG-1, entre la Margineda i Sant Julià de Lòria; el tram de voravia a la CG-4, entre Erts i la Massana; i les voravies a la CG-1, a la zona del centre comercial i de l’estació de servei Total de Sant Julià, i a la CG-5, a la part alta d’Arinsal. També es proposa la sincronització dels semàfors de la CG-1 a l’avinguda Tarragona,  semàfors amb càmeres de detecció d’infraccions o la millora de senyalització per a l’accés de la boca oest al túnel dels Dos Valires.

A més també se suggereix una ampliació de cobertura d’emissores de ràdio als túnels, cartells informatius d’esdeveniments culturals o esportius al país, la millora de la façana de l’edifici administratiu del Govern al Prat de la Creu o l’il·luminació de Sud Ràdio-port d’Envalira i de Radio Andorra.

 

Primer dia de votacions

En el primer dia de votacions, les propostes més votades són l’enllumenament públic amb energies renovables, la instal·lació d’arbres al vent i l’agilització del trànsit entre la rotonda del Km 0 i la rotonda de la Dama de Gel. A la votació hi pot participar tothom major de 18 anys amb número de cens, un màxim de tres vegades. Hi ha temps fins al 14 de juny i es pot fer a través del web del Govern o en un ordinador instal·lat especialment per a l’ocasió a l’edifici de Tràmits del Govern. El dia 19 de juny se sabrà el resultat final. 

 

La proposta guanyadora 2017, ja és quasi a punt 

El 2017 va ser el primer any d’aquesta iniciativa i s’hi van presentar 161 propostes, 28 de les quals van arribar al procés de votació. La proposta més votada amb 432 vots, d’un total de 2.319, va ser el pas elevat per travessar la CG-1 a la zona de l’Estadi Comunal. Actualment es troba en fase de construcció i s’espera que acabi a finals del mes vinent. Segons va explicar Riera, es tracta d’una estructura metàl·lica amb escales i ascensors panoràmics adaptats amb acabats de vidre per a cada banda de la carretera. L’obra s’està construint a l’interior d’una fàbrica i serà instal·lada en els dies vinents. «Exagerant una mica, apareixerà de la nit al dia», va assegurar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT