PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra i Escòcia compartiran experiències en tradicions de foc

Els fallaires han convidat representants escocesos amb costums similars

Dos fallaires d’Andorra la Vella durant una nit de Sant Joan.
Dos fallaires d’Andorra la Vella durant una nit de Sant Joan. | Tony Lara

Els fallaires d’Andorra la Vella comptaran amb uns convidats diferents i molt especials durant la celebració de la propera nit de Sant Joan, tres  ciutadans del poble escocès de Stonehaven, on també compten amb una costum similar a la de les falles, tot i que la celebren durant el solstici d’hivern, en lloc de durant el d’estiu, com es fa a Andorra. 


«Tot va començar una mica abans del Nadal passat, quan un membre dels fallaires va trobar un vídeo a internet de la tradició, que s’assembla molt a la nostra, ja que la bola és del mateix tipus i també va lligada a una cadena», va explicar el fallaire Ramon Tena. 


Després de tres mesos de converses, els escocesos van accedir a venir a Andorra a finals de juny, tot i que no està previst que rodin cap falla «perquè per a ells, cal tenir uns anys d’experiència en el grup per fer-ho i ho volen respectar també aquí», va assenyalar Tena. 


«Aquesta trobada serà un primer canvi de tradicions i sobretot d’entendre la seva festa i ells la nostra, la idea és ensenyar-los la Comella, la vall d’Incles i que entenguin el context», va explicar el fallaire, alhora que va avançar que si tot va bé, la intenció seria que una petita delegació andorrana es traslladés a Escòcia per viure la seva celebració a finals del 2018. Els fallaires han rebut una subvenció del Comú d’Andorra la Vella per fer-se càrrec de les despeses del viatge. 


«Ells no sabien que a Andorra es feia una cosa així, però ens han explicat que a Luxemburg i al Japó hi ha tradicions fan el mateix», va dir Ramon Tena. 


L’origen de les boles de foc escoceses és celta i es fa al final de l’any per cremar els mals esperits i les males experiències dels dotze mesos anteriors i rebre l’any que s’estrena net de problemes. Aquest any, la cremada de falles se celebrarà entre el 21 i el 25 de juny amb un calendari farcit d’activitats perquè els escocesos coneguin i visquin la festa en primera persona. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT