PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els pagesos dubten de la «lletra petita» de l’acord d’associació

Coma està a favor de la transitorietat pel tabac però vol veure els detalls

Per El Periòdic

Coma, durant la seva intervenció a les jornades sobre el canvi climàtic
Coma, durant la seva intervenció a les jornades sobre el canvi climàtic | ANA / C.G.

L’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) es va mostrar a favor del període de transitorietat de 30 anys per al tabac, però dubta de la «lletra petita». «Hem d’acabar de mirar bé els detalls, però ens sembla una transició acceptable», va afirmar ahir Xavier Coma, president de l’entitat. 

Tot i que amb mesos de retard des que el Govern ho va anunciar, l’APRA s’ha posicionat al respecte de l’acord sobre el tabac al qual han arribat Andorra i la Unió Europea. L’acord, que encara no està tancat, planteja un període de transitorietat al sector tabaquer de fins a 30 anys. És a dir, tres dècades abans que s’acabin del tot els privilegis duaners dels que gaudeix el país, i que precisament consten a l’Acord Duaner de 1990.

Amb tot, l’APRA té dubtes sobre «la lletra petita» que implicarà aquest període transitori que ha decidit donar la Unió Europea, en el marc de l’acord d’associació. Coma no va voler entrar en més detalls sobre a què es refereix, però ja la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va posar sobre la taula aspectes com que a partir del setè any es començaran a reduir progressivament els drets duaners del tabac manufacturat a la UE que s’importi, un augment dels impostos especials, la introducció de publicitat als paquets o l’augment de les mesures per frenar el contraban, informa l’ANA.

El president de l’APRA va exposar durant les jornades sobre canvi climàtic celebrades ahir al matí, que no és tan important el temps de transitorietat com «les condicions durant aquest temps», les quals poden afectar el desenvolupament del sector. També va alertar que el tabac a Andorra «s’aguanta perquè hi ha una cohesió important entre els productors, la indústria i les institucions». Si aquest «engranatge», tal com va definir, «va ben coordinat», el sector aguanta. I és un engranatge que s’ha de «salvaguardar» també dins l’acord d’associació, per un propi interès de país, va opinar. 

Coma també va aprofitar per explicar que l’associació que presideix està constantment informada de com es desenvolupen les negociacions amb Europa, tant per part dels ministeris d’Afers Exteriors i Medi Ambient, com pel mateix cap de Govern, Toni Martí. «Els hem de deixar treballar fins que acabin de fer la feina», va afirmar Coma. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT