PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un museu dedicat a la bici obrirà l’any que ve a Andorra la Vella

El centre s’instal·larà a la plaça Lídia Armengol i acollirà 300 peces

Marsol i Riberaygua anuncien l'acord per engegar el projecte museístic d'Andorra la Vella centrat en les bicicletes.
Marsol i Riberaygua anuncien l'acord per engegar el projecte museístic d'Andorra la Vella centrat en les bicicletes. | Maricel Blanch

Andorra la Vella comptarà l’any vinent amb un museu dedicat a la bicicleta. L’espai s’ubicarà a la plaça Lídia Armengol i ocuparà dues plantes: l’actual sala Àgora i l’antiga Casa Pairal de les dependències comunals. En total, la superfície suma 1.500 metres quadrats que s’ompliran amb prop de 300 peces de la col·lecció de la família Armengol. 

Ahir, la cònsol major del comú, Conxita Marsol, va anunciar que la corporació havia arribat a un acord amb la família per tirar endavant el projecte, que tal com va assegurar, «va més enllà d’un museu clàssic i tradicional». La cònsol va aclarir que l’objectiu és obrir el centre l’any que ve i va plantejar l’opció de posar-lo en marxa «per fases».

Així, el «museu» o el «centre experimental» de la bicicleta comptarà amb una zona per a exposicions i, a més, amb espais polivalents destinats a altres activitats, com ara conferències. Turi Riberaygua, també present a la roda de premsa, va explicar que hi haurà bicicletes de tots tipus construïdes entre el 1860 i el 1950. «Són bicicletes especials, models molt específics que surten fora del corrent», va detallar Riberaygua. Marsol va aclarir que disposaran de 300 peces, però s’exposaran les que l’espai ho permeti. 

De les peces que s’exposaran, una vuitantena es guarden al Museu Nacional de l’Automòbil, a Encamp. La resta està sota custòdia de la família que cedeix les unitats. L’espai buit que deixin les bicicletes que es traslladaran d’un museu a l’altre s’ocuparà amb més automòbils del Principat. 

L’adequació de l’espai a la plaça Lídia Armengol també suposarà canvis a les noves dependències del comú. Els despatxos dels serveis generals del departament de Social s’hauran de reubicar en un altre local comunal. «Els hauríem hagut de reubicar tard o d’hora», va comentar la cònsol, destacant la falta de finestres en els despatxos situats a la planta baixa. El lloc on es traslladarà el departament encarà s’ha de decidir. El que continuarà tal com ara és l’Arxiu Comunal, que per les característiques que té, no li cal la llum natural. 

El projecte definitiu, a finals d’any

Els detalls de l’aposta per un museu «dinàmic» i «interactiu» es faran esperar. «L’important era tancar l’acord entre el comú i la família Riberaygua. A partir d’ara, començarem a treballar per donar-li forma i perquè sigui una realitat ben aviat», va assenyalar Marsol. La idea és disposar del projecte definitiu a finals d’any. 

El següent pas després de materialitzar l’acord és buscar la persona adequada perquè plasmi el projecte innovador que planeja el comú i els propietaris de la col·lecció. També s’haurà de decidir si l’entrada serà gratuïta o de pagament i de quina manera se cediran les peces. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT