PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Bayer deixa de subministrar Adiro però no preocupa a les farmàcies

Els establiments asseguren que hi ha alternatives a aquest medicament que serveix per als malalts cardíacs

Per El Periòdic

Un exemplar del format de 300 mil·ligrams del medicament Adiro.
Un exemplar del format de 300 mil·ligrams del medicament Adiro. | El Periòdic

El medicament Adiro, de la multinacional Bayer i dirigit principalment als malalts cardiovasculars, ha deixat de subministrar-se i comença a escassejar en algunes farmàcies del Principat. Tot i que es tracta d’un medicament força sol·licitat perquè a més de receptar-se als malalts cardíacs s’usa com a preventiu per als trastorns cerebrovasculars, hi ha alternatives com el genèric o l’anomenat AAS. El laboratori Bayer va reconèixer dificultats en el proveïment d’aquest fàrmac, que atribueix a «les obres de reforma i modernització que s’estan duent a terme a la seva planta alemanya de Leverkusen». Tot i així, va descartar que s’hagués deixat de produir definitivament i va assegurar que s’estan fent «tots els esforços possibles per restablir-ne el subministrament regular el més aviat possible». 

El Col·legi de Farmacèutics no ha llançat cap alerta en referència a la falta d’aquest medicament al país. I malgrat que hi ha establiments que no han percebut el problema perquè habitualment no demanen l’Adiro o encara en tenen en estoc, d’altres asseguren que fa dies que no el reben o que els està arribant de forma intermitent i amb comptagotes. De tota manera, els farmacèutics consultats van assegurar ahir a EL PERIÒDIC que «la falta de l’Adiro no els preocupa excessivament tot i tractar-se d’un medicament molt venut, ja que es pot substituir per altres medicaments que són equivalents, com el genèric o el conegut com a AAS». 

Inquietud a Espanya

La falta d’existències de l’Adiro sí que ha generat més preocupació a Espanya, on és una de les marques de medicaments més venudes. Bayer produeix dos formats diferents d’aquest agregant plaquetari, el de 300 mil·ligrams i el de 100 mil·ligrams. Del darrer, el grup farmacèutic arriba a distribuir fins a 18 milions d’unitats a l’any entre els diversos establiments del país.
Tal com va recollir ahir El Periódico de Catalunya, alguns punts de venda ja van percebre la falta del fàrmac fa dues setmanes i quan els clients entren a comprar-lo han de subministrar-los un genèric equivalent. De tota manera, Kern Pharma –un dels principals productors de genèrics– va haver de notificar a l’Agència del Medicament que també comença a tenir problemes de subministrament del genèric equivalent a l’Adiro. De moment, però, no s’ha llançat cap alerta sanitària al país veí.

Similar a l’Aspirina, però amb diferents usos i finalitats 

L’Adiro és un medicament compost d’àcid acetilsalicílic. Malgrat compartir aquest principi actiu amb l’Aspirina, però, no presenta la mateixa dosi. Si bé d’Adiro es produeixen comprimits de 100 o 300 mil·ligrams, l’Aspirina es presenta sempre en 500 mil·ligrams. Una diferència que canvia per complet els efectes d’un i altre fàrmac. L’Aspirina és analgèsica i antipirètica i s’utilitza generalment per combatre qualsevol tipus de dolor, com musculars o mals de cap. L’Adiro, en canvi, es prescriu principalment per a la prevenció de les malalties cardiovasculars perquè és un antiagregant plaquetari que actua sobre els coàguls de les artèries i permet que la sang circuli de forma fluïda i sense obstacles. Per tant, és un fàrmac que ajuda a la prevenció d’infarts, angines de pit i accidents de tipus cerebrovasculars, a més de facilitar la recuperació de certes intervencions quirúrgiques. Bayer és qui produeix aquest medicament, però hi ha genèrics equivalents o fàrmacs d’altres laboratoris, com l’AAS, que desenvolupen la mateixa funció. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT