PUBLICITAT

Andorra La Vella

El Govern renova el conveni per a la importació de residus

El CTR ha pogut augmentar la producció d’energia elèctrica un 35%

Per Victoria Gómez Pérez

Residus a la deixalleria comunal d'Andorra la Vella.
Residus a la deixalleria comunal d'Andorra la Vella. | ALEX LARA

El Consell de Ministres ha aprovat avui, a proposta de la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, el conveni de renovació per a la importació de residus de la Cerdanya per a la valorització energètica al Centre de Tractament de Residus (CTR). La valoració del primer any de funcionament de la importació de residus ha estat positiva, ja que s’han importat un total de 6.912 tones de residus no perillosos, quan la quantitat màxima fixada era de 10.000. Això ha permès augmentar la producció d’energia elèctrica del CTR en prop del 35%. «L’objectiu que es pretenia amb aquest conveni ha estat perfectament assolit», s'ha congratulat el ministre Cinca. A més, la qualitat dels residus ha estat bona i ha permès fer-ne un tractament adequat sense augmentar en cap cas les emissions.

En contrast, el ministre ha volgut destacar que la importació de residus s’emmarca en la conveniència d’aplicar el principi de prioritat de valorització i d’autosuficiència en tot allò relatiu al seu trasllat. «La manera més òptima de gestionar els residus és fent un esforç col·lectiu entre les zones geogràfiques properes», ha dit, alhora que ha explicat que el Principat va exportar el 2017, 87.352 tones, el que representa gairebé el 70% dels seus residus generats al país. 

 

Conveni necessari

Per tant, des del Govern, i «amb una clara vocació d’avançar en les millors pràctiques», aquestes xifres posen en relleu la dependència d’Andorra «per poder fer un tractament adequat dels residus, en relació als que acaba generant». El ministre ha remarcat, doncs, la necessitat de mantenir convenis com el de la Cerdanya, «més enllà del territori», ja que «si no tinguéssim l’oportunitat d’exportar aquestes 87.352 tones, les hauríem de gestionar aquí». 

El nou acord, que estableix les mateixes condicions que l’any passat, especifica que la planta de valorització energètica del país és adequada per valoritzar els residus, segons mètodes ambientalment racionals i eficients, i compleix amb els criteris de valorització energètica establerts en la directiva del Parlament i del Consell Europeu. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT