PUBLICITAT

Andorra la Vella

Totes les parròquies tindran, com a mínim, un arbre al vent

Les turbines es poden instal·lar a qualsevol lloc i generen energia eòlica

Per Victoria Gómez Pérez

Simulació d'uns dels 'arbres al vent'.
Simulació d'uns dels 'arbres al vent'. | EL PERIÒDIC

Una turbina eòlica en forma d’arbre. Això és un arbre al vent, la proposta guanyadora del Pressupost Participatiu 2018 amb 766 vots, d’un total de 3.532. Es tracta d’un sistema d’energia eòlica renovable, ja present en diverses ciutats europees, capaç de produir fins a 3 kw de potència instantània. La idea va ser presentada per un professor de l’Escola Andorrana de primària d’Andorra la Vella, com a resultat d’un treball fet a l’aula sobre les energies renovables. En segon lloc ha quedat la millora de trams de voravia a la carretera CG-4, entre Erts i la Massana, amb 745 vots, i en tercera posició l’agilització del trànsit entre la rotonda del Km 0 i la rotonda de la Dama de Gel, amb 266 vots.

 

Un arbre per parròquia

El Ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha anunciat aquest matí que s’instal·larà, com a mínim, un arbre al vent a cada parròquia fins a esgotar els 300.000 euros del pressupost. Els arbres poden instal·lar-se en qualsevol parc o carrer i cada un costa entre 20.000 i 30.000 euros, segons diversos estudis. Aquesta proposta, ha dit Torres, demostra que tant la ciutadania com el Govern, aposten per les energies renovables. En els mesos vinents el Ministeri de Medi Ambient començarà a buscar les ubicacions més idònies per a la seva instal·lació i per generar el màxim d’energia possible, que es destinarà exclusivament a usos públics, com l’enllumenat viari o d’equipaments. «L’objectiu és situar-los en indrets que es vegin bé, com les rotondes», ha dit el ministre.

 

Guanyadora 2017

El 2017 va ser el primer any d’aquesta iniciativa i s’hi van presentar 161 propostes, 28 de les quals van arribar al procés de votació. La proposta més votada amb 432 vots, d’un total de 2.319, va ser el pas elevat per travessar la CG-1 a la zona de l’Estadi Comunal. Tot i que ja hauria d’estar en funcionament, Torres ha explicat que acumula retards per la instal·lació dels ascensors, i l’obra no estarà acabada fins d’aquí a tres setmanes. El ministre també espera repertir l’èxit de participació d'enguany en les edicions futures.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT