PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El consum intern es redueix un 8,6% el primer trimestre de l’any

El Govern admet que la dada és rellevant però apunta que amb tres mesos no es pot extreure una conclusió

Per Lídia Raventós

Una dona mira bosses de mà en una botiga del Principat.
Una dona mira bosses de mà en una botiga del Principat. | Maricel Blanch

El consum intern ha caigut un 8,62% durant el primer trimestre de l’any en comparació al mateix període de l’any precedent. Així s’extreu de les xifres de recaptació de l’Impost General Indirecte (IGI) dels primers tres mesos de l’any. En concret, l’informe de tancament de comptes de gener a març sobre l’execució del pressupost del Govern mostra que enguany s’han liquidat 31,7 milions  d’euros que, comparat amb els 34,7 milions registrats el primer trimestre de l’any anterior, representa una disminució de 2,9 milions en termes absoluts i de -8,62% en termes relatius. Aquest impost grava l’increment de valor en els béns i serveis produïts a l’economia nacional, de manera que la seva davallada és una senyal de debilitat del mercat intern, el que es podria atribuir a una recuperació econòmica encara fràgil.

La pujada del preu del tabac l’any passat ha provocat una reducció en la taxa sobre el tràfic exterior

 
En aquest sentit, el document de tancament de trimestre exposa que «no es pot menysprear la importància d’aquest impost ja que representa una part substancial de la recaptació dels ingressos corrents i, per tant, caldrà acompanyar el comportament d’aquesta variable per constatar si es confirma o s’inverteix aquesta tendència de manera que es puguin complir les previsions pressupostàries fetes per a l’exercici del 2018». Amb tot, l’informe elaborat pel Govern deixa clar que «un sol trimestre no permet extreure conclusions i les xifres vinculades com poden ser les importacions ens fan preveure que s’assoliran les previsions». 

La pujada del preu del tabac

Una altra taxa que també ha patit una disminució en la recaptació durant el primer trimestre de l’any en comparació amb el mateix període de l’any 2017 és la taxa sobre el tràfic exterior. En concret, enguany s’han liquidat un total de 25,5 milions d’euros a data 31 de març , vers els 42,5 del primer trimestre de l’any precedent, el que suposa una disminució de 16,9 milions, o el que és el mateix, un 39,9% menys. 


La reducció s’explica, en gran part, per la disminució que també ha viscut la taxa al consum que, durant el 2017 va registrar un liquidat extraordinari. Aquesta recaptació elevada de principis de l’any passat és degut a l’entrada en vigor el 2 de març de l’any passat de l’increment de la taxa sobre el consum del tabac que va propiciar que els operadors del sector adquirissin estoc abans de l’increment de la taxa. Segons indica el Govern, «si tenim en compte aquest efecte, constatem que el liquidat de la taxa d’aquest primer trimestre del 2018 se situa en xifres similars a les històriques» per aquest concepte que estan al voltant dels 25 milions d’euros per trimestre. 

Menys operacions immobiliàries

De gener a març, els ingressos liquidats en concepte d’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries ha estat de 475 milers d’euros que, comparat amb els 610 milers d’euros registrats al mateix període de l’exercici anterior, representen un decreixement de 135.000 euros, un 22,13% menys. Segons s’indica en l’informe elaborat pel  Ministeri de Finances, l’evolució negativa d’aquesta font d’ingressos de l’Estat «està netament vinculada al menor volum d’operacions immobiliàries efectuades al país». I afegeix que «caldrà acompanyar el comportament d’aquesta variable per constatar si es confirma o s’inverteix la tendència». 

Les dades del primer trimestre mostren una baixada de les operacions immobiliàries al país

Un 3% més per als alts càrrecs

La liquidació de despeses de personal ha augmentat un 5,72% el primer trimestre del 2018 respecte al mateix període de l’any passat, segons es desprèn de l’execució pressupostària elaborada pel Govern. En total, les despeses de personal sumen 24,8 milions d’euros, el que representa un augment d’1,3 milions d’euros. 

Dins d’aquesta partida es troben els salaris dels alts càrrecs, que s’han incrementat un 3%. També incrementa la part destinada a remuneracions bàsiques i altres personal fix amb una pujada del 4,6% que s’explica sobretot per l’augment en el subconcepte «complement treball i torns festius», amb el de «sou base funcionaris i agents de l’administració de caràcter indefinit» i pels «triennis del personal funcionari i agents de l’administració de caràcter indefinit». També s’apugen les remuneracions bàsiques per als eventuals, així com les quotes destinades a la seguretat social i les prestacions socials, especialment pel que fa a la part destinada a les pensions de jubilació. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT