PUBLICITAT

Encamp

El Pas s’abastirà íntegrament d’energia neta el 2021

Les tres centrals de cogeneració augmentaran la producció energètica del país un 13%

Torres, Martí i Moles, davant dels terrenys de la central.
Torres, Martí i Moles, davant dels terrenys de la central. | MARICEL BLANCH

El poble del Pas de la Casa gaudirà el 2021 de calefacció i electricitat més econòmiques i sostenibles mediambientalment gràcies a l’entrada en funcionament d’una central de cogeneració. Aquest és el full de ruta que assenyala el conveni signat ahir entre FEDA i el Comú d’Encamp que ha de permetre desenvolupar la primera fase d’aquesta infraestructura que suposarà una inversió de nou milions d’euros i que ocuparà 6.000 metres quadrats cedits pel comú i emplaçats a pocs metres de la sortida del túnel d’Envalira. 

Es preveu que les obres comencin el pròxim estiu i que el 2020 entri en funcionament parcial

L’anunciada ahir serà la tercera central de cogeneració del país, després de la de Soldeu i la d’Andorra la Vella. Juntes augmentaran la producció en un 13%, una xifra que representa el 6% de la demanda d’electricitat i el 10% de la de calor al país. El primer beneficiat de la nova central serà el centre esportiu del Pas, ja que s’abastirà de la central per a la calefacció i la climatització de la piscina. Després arribarà a «uns 900 habitatges i 30 hotels», va explicar el director general de FEDA, Albert Moles, qui també va avançar les previsions dels terminis: «La construcció començarà el pròxim estiu però aturarem les feines durant quatre mesos a l’hivern, pel clima i per no destorbar el turisme, així que  l’entrada en funcionament la preveiem pel 2021 però intentarem que s’habiliti alguna branca de la xarxa per a l’hivern de 2020». 

Distribució 

Moles també va apuntar que el cost del gas natural liquat és més econòmic que el del gasoil i aquest fet, sumat al fet que la planta està al mateix poble reduirà el pressupost destinat a calefacció. Les canonades que distribuiran la calor pel poble sumaran 3,5 quilòmetres en total. La crema de gas natural, a banda de generar calor, permet produir energia elèctrica que ha de servir per abastir igualment tot el poble amb la possibilitat d’inserir l’excedent, si hi ha, a la xarxa elèctrica de FEDA. 

«El fet que la temporada alta turística del Pas de la Casa sigui a l’hivern ens afavoreix perquè coincideix l’època de més hores de calefacció en funcionament amb un major consum d’energia elèctrica a causa de l’augment de persones al poble», va detallar Moles. La companyia va informar que la producció d’energia elèctrica prevista és de 9 GWh/any i de 22 GWh de producció de calor.

 

Anhel

El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va explicar que la central de cogeneració era un «anhel del comú des de feia temps» i va valorar molt positivament que a banda de l’estalvi econòmic, «millorarà la imatge del Pas de la Casa i la del país». Una hipòtesi a la qual Martí va donar suport tot assenyalant la injustícia que suposa que el Pas acostumi a ser conegut pels seus problemes quan «és una peça clau de la contribució al PIB del país». D’altra banda, segons el responsable de l’Executiu, «cada vegada hi ha més turistes que es fixen en l’etiqueta verda que tenen les seves destinacions». 

 

Millora mediambiental

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, així com presidenta de FEDA, Sílvia Calvó va informar que «segons les estimacions, la central de cogeneració del Pas permetrà un estalvi d’emissions de 2.900 tones de CO2 a l’atmosfera». A més, la ministra va assenyalar que la nova infraestructura evitarà més casos de contaminació del subsòl per gasoil «un problema que és molt difícil de resoldre i que cal prevenir». Torres va informar que les feines de descontaminació començaran en els propers dies. «El Pas de la Casa es troba a la capçalera de la conca del riu Arieja i tenim la responsabilitat de protegir-lo i compartir-lo amb França», va recordar la ministra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT