PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 39% de les consultes de menors a Salut Mental són per TDAH

El trastorn per dèficit d’atenció va ser el motiu de 1.667 visites d’infants i adolescents el 2017

Els principals motius de les visites a les consultes externes.
Els principals motius de les visites a les consultes externes. | Pako Temprado

El 39,5% dels menors d’edat que van sol·licitar una o més visites al servei de Salut Mental de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (HNSM)  durant l’any passat patien Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH). Les dades facilitades a aquest rotatiu pel mateix centre hospitalari mostren, doncs, que de les 4.222 consultes externes que es van registrar durant tot el 2017, un total de 1.667 van ser d’infants i joves amb aquest trastorn. Aquesta síndrome conductual, d’origen neuronal, afecta entre un 3 i un 7% dels nens i joves en l’edat escolar. Es caracteritza per un alt grau d’impulsivitat, activitat i atenció inadequats a l’edat del desenvolupament. 

Trastorn adaptatiu, segona causa

El trastorn adaptatiu és la segona malaltia mental més freqüent pel que fa al nombre de consultes registrades entre joves. Un total de 523 infants i adolescents es van visitar a la quarta planta del centre hospitalari per aquest trastorn, que està associat a intents de suïcidi i al consum excessiu de substàncies tòxiques com a conseqüència d’alguna situació estressant.

En la tercera posició es troba el trastorn per autisme, que va ser el motiu de l’11,11% de les consultes externes, un percentatge que es tradueix en 469 visites. Per sota, un 9% (380 consultes) es van dedicar a tractar trastorns de l’aprenentatge i un 6,33% (267), a depressions majors. Les ansietats entre menors va suposar el 6,26% de les visites (264). 

Ingrés hospitalari

Tot i que el TDAH és el trastorn més tractat per l’equip de psicòlegs i psiquiatres que atenen menors d’edat a l’hospital, no és un problema que derivi en ingressos. Tal com va recollir aquest periòdic fa un mes, la principal causa d’hospitalització per malaltia mental són els trastorns de conducta, segons les estadístiques recollides durant l’any passat. 

Aquest tipus de trastorn va comportar l’hospitalització de 20 joves el 2017, una xifra molt superior a la del 2015, quan només van ingressar tres menors per aquesta raó. El trastorn de conducta, però, no lidera la llista de diagnòstics més freqüents en consultes externes. De fet, només un 4,52% de les visites psicològiques o psiquiàtriques –un total de 190– es van fer a joves amb aquest problema. Segons Gemma Garcia, la cap de Salut Mental de l’HNSM, l’alt nombre d’ingressos en aquest àmbit es deu al fet que hi ha més facilitat de diagnòstic i perquè es van comprometre a tractar tots els casos «a fons», optant per l’ingrés. 

Els trastorns de conducta normalment es diagnostiquen durant la infantesa i es caracteritzen pels comportaments antisocial que violen els drets de les altres persones, les normes i les regles adequades per l’edat.

Pel que fa al nombre de consultes per trastorn de conducta alimentària, se’n van fer un 2,52% del total (106). D’aquestes, cinc pacients van haver de ser ingressats. 

Els adults

D’altra banda, entre els adults, la causa més freqüent de les consultes externes és la depressió i la bipolaritat. Concretament, es van donar 3.170 visites derivades d’algun d’aquests dos trastorns, és a dir, el 39,88% del total de consultes externes a adults. La segona causa de visita al psicòleg o al psiquiatre entre majors d’edat són els trastorns adaptatius, amb el 18,14% (1.442 consultes). El 14,3% va ser per ansietats, el 8,9% per esquizofrènia i altres psicosis, el 7% per deteriorament cognitiu, i el 4,92% per trastorn de la personalitat.

Menys pacients però més consultes

El servei de Salut Mental de l’hospital va atendre l’any passat 2.197 pacients i va realitzar un total de 12.801 visites. Així, respecte al 2016, es van atendre 228 usuaris menys, però es van fer 429 visites més. 

D’aquestes gairebé 13.000 consultes de l’any passat, prop de 8.000 van ser d’usuaris adults, i els 4.200 restants, van ser d’infants i adolescents. 

Respecte a les dades desglossades del 2016 sobre els diagnòstics més freqüents en les consultes, l’hospital no pot facilitar-les perquè el registre no es feia igual que el 2017 i, per tant, «no seria comparable». 

Si es tenen en compte els casos d’ingrés durant els últims anys, es detecta que, entre el col·lectiu menor d’edat, els trastorns mentals s’han triplicat del 2015 al 2017, de les 26 a les 64 altes. Pel que fa als adults, es van hospitalitzar menys en els últims tres anys. El diagnòstic que més va baixar és el de l’ansietat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT