PUBLICITAT

Sort

La presència de l’os es debatrà al Parlament

Agricultura rep els ramaders que reclamen solucions urgents

Per El Periòdic

L’os Goiat poc després de ser alliberat al Pirineu, el 2016.
L’os Goiat poc després de ser alliberat al Pirineu, el 2016. | El Periódico

La consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, es va reunir dissabte amb ramaders a Sort per copsar de primera mà el malestar del sector i del territori per l’expansió de l’ós bru al Pirineu i, especialment, pels continus atacs mortals contra bestiar. Jordà es va comprometre a portar a debat al Parlament si cal replantejar la presència dels plantígrads, sobre la qual ha augmentat el rebuig, sobretot a l’Aran i al Pallars Sobirà.


Fonts del Departament d’Agricultura van explicar que existeix «el compromís d’abordar aquesta qüestió» i fer arribar al Govern la preocupació dels ramaders, de manera particular pel que fa a la presència del Goiat. 


De moment, divendres que ve la consellera farà una compareixença a la Comissió d’Agricultura en què exposarà la problemàtica de l’os. Segons el departament, l’objectiu de la reunió d’aquest dissabte va ser traslladar als ramaders «que no estan sols» i que la consellera d’Agricultura «es compromet a defensar el sector perquè no hi hagi la inseguretat que hi ha ara».

Competències


El problema, tanmateix, és que la gestió dels ossos no depèn del Departament d’Agricultura, sinó del de Territori i Sostenibilitat, a través de l’àrea de Medi Ambient, que de moment s’ha limitat a estudiar per què Goiat té un comportament que consideren anòmal.


En aquest sentit, a la reunió també hi va ser present el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, que es va comprometre a millorar la transparència amb el sector. La setmana passada, en una manifestació a Sort, els ramaders van arribar a exigir la dimissió tant de Miralles com del director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, en considerar que estaven mentint a l’opinió pública sobre la convivència entre ós i ramaderia. Un dels ramaders, Francesc Bertran, va assegurar a la reunió amb Teresa Jordà que és «inviable» la convivència de la ramaderia extensiva amb la presència de l’os. Bertran va detallar que els pagesos van retreure a Ferran Miralles que, en el cas de Goiat, «no hagin fet el gest de treure’l abans», informa RàdioSeu. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT