PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’A, obert a canviar el seu posicionament sobre l’avortament i la doble nacionalitat

Gallardo afirma que es dona per fet que hi estan en contra però que cal preguntar-ho a la militància perquè la societat «ha evolucionat»

Per Lídia Raventós

Jordi Gallardo en una imatge d'arxiu al Consell General.
Jordi Gallardo en una imatge d'arxiu al Consell General. | Maricel Blanch

La despenalització de l’avortament, la doble nacionalitat i el vot dels residents són tres dels pilars del programa electoral del PS i, alhora, tres dels punts que més disten de la ideologia d’L’A. O, com a mínim, així es donava per fet fins ara. En la nova etapa de la formació, en la qual Jordi Gallardo aposta per una imatge «més progressista», el polític vol preguntar a la militància per temes fins ara tabús per alguns dels seus membres i votants. La idea és tenir «una idea clara» del que opina la militància liberal sobre temes recorrents que les últimes setmanes «s’estan utilitzant per desprestigiar el pacte» entre socialdemòcrates i liberals. 


Tant Pere López com Gallardo afirmen que cap de les dues formacions «ha hagut de renunciar a res» per arribar al pacte. En el cas dels liberals, però, el seu líder ha demanat a l’Executiva que a finals de setembre es faci un «seminari per conèixer la postura dels militants en temes que tothom dona per fet que continuem tenint el mateix postulat que fa set o 15 anys». «Vull saber que pensen els militants sobre la doble nacionalitat, el vot dels residents o la despenalització de l’avortament, perquè són temes recorrents que sovint es treuen com la gran confrontació i s’assumeix que L’A pensa igual que fa 20 any. Jo no vull pressuposar-ho, vull saber-ho», afirma Gallardo. En el mateix sentit, assegura que «igual que la societat andorrana ha anat evolucionant, pot ser que la militància també ho hagi fet». «El que està clar és que són temes que fins i tot han motivat iniciatives legislatives populars, el que significa que són qüestions que la ciutadania andorrana reclama», afegeix. 

Aposta per un referèndum

A l’espera de conèixer l’opinió de la majoria de la militància, Gallardo confessa que ell se sentiria «còmode amb un referèndum sobre l’avortament en els tres supòsits bàsics». Una solució a la qual també s’avindria López, que afirma que plantejar la despenalització de l’avortament no va en contra del coprincipat. «Nosaltres pensem que cal fer una nova lectura del que és la fórmula del Coprincipat i la sobirania popular, per tant, si hi ha un referèndum i surt un resultat molt favorable, tot i que no serà vinculant, haurem de buscar la manera de trobar un equilibri. Però no és avortament versus coprincipat, sinó recollir l’opinió de la ciutadania», explica el líder socialdemòcrata. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT