PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

L’interventor de Sant Julià va vetar el pagament de la tirolina

El comú soluciona la «incidència» muntant una societat amb una empresa i convertint-se en accionista

El cònsol major, Josep Miquel Vila, durant la sessió ordinària del consell de comú.
El cònsol major, Josep Miquel Vila, durant la sessió ordinària del consell de comú. | ANA / M. M.

El cònsol major del Comú de Sant Julià, Josep Miquel Vila, va admetre, durant la sessió de comú, que l’interventor de la corporació va elaborar i signar un informe desaprovant la partida de 400.000 euros destinada a un estudi de viabilitat i al projecte d’una tirolina a Naturlandia. Josep Maria Altimir, el funcionari encarregat de fiscalitzar les operacions del comú i autor del document, va assegurar, des del públic de la sala de la Casa Comuna, que el «defecte» ja està esmenat i l’operació compta amb el vistiplau del consell d’administració de Camprabassa, la societat que gestiona el parc ecotemàtic on es vol instal·lar el giny. 

La «incidència» s’ha solucionat muntant una societat amb l’inversor extern que s’encarregarà de la implantació i l’explotació del giny d’oci. Com que el comú formarà part de la nova societat, es convertirà en accionista de la tirolina. Així, els 400.000 euros que avançarà a la societat, s’aniran recuperant en forma d’accions. D’aquesta manera, representa que les arques públiques no estan destinant recursos a una inversió que ha de gestionar una entitat jurídica aliena a l’administració comunal. 

«La intenció és fer una obertura perquè tot aquell que vulgui comprar accions d’aquesta societat ho pugui fer, per tirar endavant un nou giny que des de Naturlandia, donat al seu dèficit, no es pot assumir», va apuntar Vila, que insisteix que la tirolina serà «un bé per a tota la parròquia» i que permetrà millorar els ingressos del parc.

Pendents d’un inversor interessat

La contrapartida prevista per Vila només es materialitzarà si algun  privat aposta per la iniciativa, un fet que no està garantit al 100%. Precisament per atreure més ràpidament els inversors interessats, el comú vol posar fil a l’agulla a la redacció del projecte i assumir la despesa que se’n derivi. «Sense el projecte no entrarien inversors», va afirmar Vila. De moment, estan treballant amb avantprojectes que preveuen que la inversió total –que haurà de fer front l’inversor principal de la societat– serà de cinc milions d’euros. La tirolina recorreria 1,4 quilòmetres, transportaria sis persones alhora i aniria entre la cota 1.500 i la 2.000. 

«Sembla que el comú estigui fent un préstec a una futura empresa. Hem de diferenciar el comú de Camprabassa», va aclarir el conseller d’UL+Liberals, Joan Albert Farré, que considera «convenient» que els socis de Camprabassa s’assabentin dels detalls de l’atracció que es vol implantar al seu terreny. «No tinc clar si amb aquest tipus d’inversió és suficient que només l’aprovi el consell d’administració», va destacar Farré. «Camprabassa ha d’afrontar per si mateixa les inversions que li toca fer», va dir Farré, que hauria traspassat directament els diners a l’entitat de Naturlandia en comptes de crear una societat.

El també conseller a la minoria, Rossend Duró, va lamentar la manca de comunicació amb l’oposició. «Celebro que tingueu idees, la llàstima es que no les hagueu compartit amb la minoria perquè podríem haver fet aportacions», va comentar Duró, que creu que s’hauria d’haver debatut sobre la ubicació de la tirolina. «Potser era millor posar-la a la cota 900», va dir Duró. «Si vol presentar una alternativa, doncs feu-ho», va etzibar el cònsol. El conseller li va respondre que «els agradaria participar» en les seves iniciatives. 

El 40% del pressupost del comú

D’altra banda, Duró i Farré van criticar que s’utilitzi la figura del crèdit extraordinari per encabir una partida que «no és urgent». L’import de la tirolina es va incloure en un dels crèdits extraordinaris aprovats per la majoria del comú. En total, sumen més de cinc milions d’euros: una quantitat equivalent al 40% del pressupost del comú.  

D’entre els conceptes amb els imports més elevats, destaca l’aparcament que es vol construir a sota del pont de la zona de Fontaneda. Juntament amb les obres del passeig del riu i l’acondicionament per a la pràctica d’activitats aquàtiques, el comú hi destinarà 3,3 milions d’euros. «És una manca de previsió, una incoherència i una manca de responsabilitat i de rigor», va assegurar la consellera a la minoria, Maria Servat. Vila va explicar que les adjudicacions es faran aquest any però que els projectes es desenvoluparan l’exercici vinent. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT