PUBLICITAT

Andorra la Vella

79 noves peces provinents del jaciment de la Roureda

67 són de ferro, 11 de bronze i una moneda és de coure

Per El Periòdic

Un moment de la presentació de les peces provinents del jaciment arqueològic.
Un moment de la presentació de les peces provinents del jaciment arqueològic. | MARICEL BLANCH

Des que al 2007 Molines Patrimonis va promoure les primeres excavacions arqueològiques al jaciment de la roureda de la Margineda, ja s’han efectuat deu campanyes i alguna més d’urgència de manteniment. Aquest dimarts al matí s’han presentat les últimes 79 peces restaurades. A la Farga Rossell de la Massana, Berna Garrallà, cap de l'àrea de béns mobles de Patrimoni Cultural, Pati Molné, representant de Casa Molines, i Abel Fortó, tècnic arqueòleg de Patrimoni Cultural, les han presentades i s’ha analitzat tota la nova infromació que s’ha aconseguit del jaciment.

“No es fan actes com aquest cada dia”, ha destacat Garrallà fent justícia a la relevància de l’anunci. De les 79 peces, 67 són de ferro, 11 de bronze i una moneda és de coure. Gràcies l’última restauració dut a terme pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) s’ha pogut conèixer noves dades de la rutina dels habitants del jaciment. Per exemple, s’han trobat diversos claus, ganivets o una olla de bronze que testimonien les activitats domèstiques i també articles relacionats amb l’abillament i l higiene personal com navalles d’afeitar o fins i tot relacionats amb l’activitat bèlica i cinegètica, entre d’altres.

El procés de restauració que a realitzat el CRBMC ha costat un total de 15.400 euros. L’objectiu era estabiltzar la corrosió i permetre l’estudi de les peces. Un dels treballs més compelxos era restaurar l’olla de bronze. El seu estat inicial gairebé no permetia ni identificar quin objecte era i s’ha treballat per recuperar-ne la forma original per tal de poder estudiar-ne totes les característiques.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT