PUBLICITAT

Andorra la Vella

SDP culpa el Govern de DA de la baixada del consum intern

La formació lamenta que encara no hi hagi una alternativa al tabac

A l'esquerra, Naudi, i a la dreta, Bartumeu, en una roda de premsa.
A l'esquerra, Naudi, i a la dreta, Bartumeu, en una roda de premsa. | Maricel Blanch

SDP insta el Govern a aplicar mesures que promoguin el consum intern i culpa la política econòmica de DA de la davallada d’ingressos que està patint el país i, en general, d’abocar Andorra a un «carreró sense sortida». Jaume Bartumeu, president de la formació, va assegurar que el motiu principal d’aquesta situació és el fet que DA no hagi «volgut o sabut encarar les reformes necessàries». 
En aquest sentit, i fent referència a les últimes estadítiques publicades pel Govern, el conseller general progressista Víctor Naudi va lamentar la davallada del consum intern durant el primer trimestre de l’any, quan ha caigut en un 8,6%. També va recordar la baixada de la recaptació de l’IGI en tres milions i el retrocés en el sector de l’ocupació hotelera, que dilluns s’anunciava que havia disminuït en un 11,5% respecte al juny de l’any passat. 

Sobre el sector del tabac, Naudi va denunciar que encara no s’hagi plantejat cap alternativa clara que pugui compensar la disminució dels ingressos que es preveuen en un futur i que, de fet, ja s’estan evidenciant. «La baixada dels ingressos del tabac en 17 milions durant el primer trimestre és molt preocupant. A més, estem a mitjans de juliol i encara no tenim les dades del mes de juny dels ingressos de la duana», va subratllar el conseller d’SDP, en una roda de premsa. 

A banda, Naudi també va fer esment al creixement del salari mitjà, però va insistir que l’augment està per sota de la massa salarial, fet que provoca «la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies». Justament l’augment dels salaris és una de les mesures que proposa SDP, juntament amb l’agilització dels tràmits per afavorir la implantació d’empreses estrangeres al Principat. Bartumeu voldria més empreses «productives» i no tant «competitives», i apostaria per companyies que creessin llocs de treball per fomentar el consum dins del país i la cohesió social. 

Bartumeu, destacant també la situació del sector financer, amb cada vegada menys personal i sous més baixos, considera que la previsió d’un augment del 3,7% del PIB aquest any és una «previsió temerària». 

D’altra banda, Bartumeu va reiterar que de cara a les eleccions faran una llista nacional i que continua «parlant i escoltant a moltes persones». El progressista va admetre que de moment no ha tingut cap contacte amb UL. 

L’augment de l’IPC s’aplicarà als sous dels funcionaris a l’octubre

L’increment de l’IPC s’aplicarà als sous dels funcionaris comunals de Sant Julià quan la corporació rebi els prop d’1,6 milions d’euros de transferències del Govern. 

Els treballadors de la corporació reclamen l’augment salarial des de principis d’any, quan es va aprovar l’increment de l’impost. Vila preveu aplicar la pujada a partir de setembre o octubre. El canvi no seria retroactiu. 

El cònsol major de la corporació, Josep Miquel Vila, va destacar que la previsió de comptar amb els diners de les transferències aviat han motivat la presentació del crèdit extraordinari aprovat a la sessió de comú d’ahir.  
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT