PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Cedre es remodelarà per centrar-se en l’atenció residencial

El centre té la categoria de sociosanitari però només un 25% dels residents requereixen aquesta atenció

Per Lara Ribas

L’accés principal al centre sociosanitari El Cedre, a Santa Coloma.
L’accés principal al centre sociosanitari El Cedre, a Santa Coloma. | Maricel Blanch

L’encara anomenat centre sociosanitari El Cedre es remodelarà amb l’objectiu de readequar els recursos disponibles a les necessitats reals dels seus residents. La instal·lació té una capacitat de 150 places i, per ara, l’ocupació és pràcticament del 100%, va indicar la sotsdirectora assistencial del SAAS, Carme Curcó. Tot i així, segueix oferint recursos sociosanitaris quan només un 25% dels ingressats els requereixen, mentre que el 75% restant hi són per la necessitat d’assistència. 

«Si hi ha recursos sociosanitaris es tendeix a medicar encara que no sigui necessari», va mostrar-se preocupada Curcó. Per això, va prosseguir, l’objectiu és separar dins del Cedre entre la unitat de convalescència de llarga durada i la necessitat de residència assistida. Aquesta última, va voler aclarir el director general del SAAS, va orientada a «aquelles persones amb una certa dependència, sigui física o psíquica, que no poden ser ateses a casa i que necessiten que algú els cuidi, però això no vol dir que se’ls hagi de medicar, encara que en edats avançades la tendència és a tenir algun problema de salut que ho faci necessari». Mentre que la part sociosanitària es mantindria amb la unitat de convalescència, que serviria per atendre aquelles persones que no es poden valdre per si mateixes durant un període de màxim sis mesos abans de poder retornar al seu domicili.

Cap a l'atenció personalitzada

Des de la direcció del SAAS consideren que els recursos «es podrien organitzar millor» i insisteixen en la necessitat «d’un canvi estructural». Piqué va precisar que la transformació es farà de la mà del Ministeri d’Afers Socials però que sobretot s’haurà d’explicar a la gent del centre. «Tothom qui necessiti convalescència la tindrà; i s’hi afegirà la part d’assistència residencial», va voler aclarir el director general. De fet, aquesta remodelació s’emmarca en el nou model d’Assistència Centrada en la Persona (ACP) que el SAAS s’ha marcat com a prioritat a desenvolupar en el període 2018-2019. Un pas previ per encaminar-se cap a l’atenció a domicili que ja s’està començant a implementar a d’altres indrets.

L’ACP, prioritat del 2018-2019

El model d’ACP que s’està prioritzant des del SAAS, en paraules de la presidenta de la Fundación Pilares para la Autonomía Personal, Pilar Rodríguez, «propugna que encara que les persones grans es trobin en situació de dependència tenen dret a viure segons els seus gustos i preferències». L’experta insisteix que no només s’han de respectar els seus desitjos, sinó que també han de poder mantenir el control sobre la seva vida, fet que permet tant un millor desenvolupament del seu dia a dia com un increment de les relacions socials.

800.000 euros de dèficit

El SAAS no va ingressar durant el 2017 tots els diners pressupostats i va tancar l’exercici amb un dèficit de fins a 800.000 euros. Si bé la previsió era comptar amb 63 milions d’euros, la quantitat que va acabar rebent és de 59,5 milions, 3,5 milions menys.

«Aquesta reducció s’explica d’alguna manera per l’endarreriment en les mesures assistencials derivades de la reforma sanitària que durant el 2017 encara no es van poder veure», va especificar el director econòmic i de recursos generals del servei d’atenció sanitària, Luis Buendía. Tot i així, també va atribuir-ho a un menor grau d’execució en l’àmbit de les inversions, que havien de suposar un ingrés de tres milions i al final va ser només de la meitat.

Les despeses van representar 60,3 milions d’euros: 37,7 en concepte de personal; 20,7 generals; i 1,8 milions destinats a les inversions. Per això, el diferencial va acabar representant un dèficit de 800.000 euros. «Hem pogut compensar gran part del dèficit de la  inversió amb unes mesures d’eficiència i d’estalvi d’1,1 milions, gairebé un 2%», va aclarir Buendía.

PUBLICITAT
PUBLICITAT