PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les comissions per transferències a l’estranger desapareixeran el 2019

El Govern modifica la llei dels pagaments electrònics per facilitar l’homologació amb el sistema europeu

El ministre de Finances i portaveu, Jordi Cinca, explica el text legal.
El ministre de Finances i portaveu, Jordi Cinca, explica el text legal. | ANA / M. M.

Les comissions per transferències a l’estranger desapareixeran l’any vinent. És la data en què el Govern preveu que el Principat s’introdueixi a l’espai europeu de pagaments en euros. Tal com va explicar el ministre de Finances, Jordi Cinca, el Consell de Ministres va aprovar ahir una modificació de la llei de pagaments electrònics per facilitar la inserció d’Andorra al Single Europe Payments Area (SEPA), la zona dins la qual es poden efectuar pagaments i rebre cobraments en euros en les mateixes condicions. Dins l’eurozona, s’inclouen tots els països de la UE, a banda d’Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Suïssa i Mònaco. 

Més seguretat contra els fraus

Amb el canvi avalat per l’Executiu, s’adapta la llei aprovada el mes de maig a la normativa europea anomenada PSD2 –directiva de serveis de pagaments. Segons Cinca, la modificació suposa una «eina indispensable» per a l’homologació internacional i un pas més cap a la garantia de la seguretat en l’ús de sistemes de pagament a través d’Internet.

De fet, un dels objectius de la directiva és augmentar el grau d’eficiència de les mesures que protegeixen els usuaris de potencials fraus i abusos. La normativa també pretén agilitzar les operacions de pagament electrònic. Una de les vies per aconseguir-ho és promovent sistemes innovadors de serveis de pagament a través del mòbil. 

Justament les innovacions tecnològiques dels últims anys i la necessitat de generar un entorn més segur han obligat Europa a fonamentar un nou marc legal, recollit en aquesta directiva. 

Més enllà dels bancs

La normativa, que s’haurà d’aprovar al Consell General durant el proper període de sessions de control, també obre la porta a ampliar el ventall de proveïdors amb competència per oferir aquests serveis de pagament electrònic. 

Així, es podran atorgar llicències a «proveïdors especialitzats» més enllà de les entitats bancàries, tal com va subratllar el ministre. 
El titular de la cartera de Finances va aclarir que per implementar la llei caldrà desplegar-la a través de reglaments. Per donar-li «concordança» s’hauran de modificar algunes lleis vigents. La legislació aprovada pel Govern conté 12 articles i  s’emmarca en el paquet vinculat a l’acord monetari. Segons Cinca, la decisió que va prendre ahir el Consell de Ministres suposa un «salt qualitatiu» de cara a l’apropament del país a la Unió Europea. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT