PUBLICITAT

Andorra la Vella

Cap a una zona lliure de publicitat de tabac

La prohibició dels anuncis és una de les mesures que contempla el conveni de l’OMS subscrit per l’Executiu

Cartrons de tabac en la prestatgeria d'un estanc.
Cartrons de tabac en la prestatgeria d'un estanc. | EL PERIÒDIC

El futur del país passa per la prohibició de la publicitat de tabac a l’espai públic. Ahir, el Consell de Ministres va aprovar l’adhesió al conveni marc de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) pel  control del tabac. Una de les mesures que proposa el document als països que el subscriuen és l’eliminació dels anuncis del tabac, pel fet que promouen la venda de productes perjudicials per a la salut. L’adhesió al conveni es farà efectiva quan s’aprovi al Consell General. Cinca preveu que entri a la cambra parlamentària al setembre. A partir de llavors, la prohibició de la propaganda del sector tabaquer es començarà a aplicar «de manera progressiva». Cinca no va detallar més detalls sobre el calendari.

El text també preveu iniciatives per a la lluita contra el contraban i a favor de la promoció dels hàbits saludables. A banda, s’insta a la col·laboració bilateral i es preveu garantir la traçabilitat del producte que es ven, perquè es pugui identificar que s’ha produït a Andorra. El ministre va puntualitzar que la meitat de les productores del país ja compleixen amb aquest requisit. 

Cinca va destacar que el text no inclou mesures fiscals i que el contingut del conveni està vinculat al compromís que va prendre Andorra durant les negocaicions en el marc de l’acord d’associacions i, concretament, amb l’acord aprovat la setmana passada sobre la lliure circulació de mercaderies. 

El conveni va entrar en vigor el 2005 i ja hi ha 180 estats adherits. És el primer tractat mundial de salut pública i es va crear com a resposta a la globalització de l’epidèmia del tabaquisme. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT