PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La demanda de radioteràpia creix un 8% al llarg de l’últim any

Assandca constata que els casos de càncer al país augmenten seguint la tendència mundial

Per Lara Ribas

L’aparcament situat entre el túnel i l’hospital acollirà el futur centre de radioteràpia al Principat.
L’aparcament situat entre el túnel i l’hospital acollirà el futur centre de radioteràpia al Principat. | MARICEL BLANCH

El president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, va posar de relleu que el nombre de malalts de càncer continua creixent al Principat seguint la tendència mundial. «Hem de tenir en compte que els últims estudis han rebaixat del 2050 al 2025 la data en què la meitat de la població del món podria estar afectada de càncer; i Andorra no és cap excepció», va subratllar Saravia. El president d’Assandca va atribuir sobretot a aquest factor l’augment dels pacients d’oncologia del SAAS, que ha estat d’un 10% en l’últim any, però també va referir-se a l’argument que el passat dimarts va donar la directiva del servei d’atenció sanitària: «El sistema s’ha actualitzat i ara funciona millor, de manera que es queda més gent». 

Malgrat destacar que ja es compta amb un oncòleg fix i diversos equips de tumors, Saravia va recordar que encara falta el psicooncòleg i el servei de radioteràpia. «Aquesta demanda és la més important perquè ara la gent ha de seguir baixant a Barcelona per tractar-se», va lamentar el president de l’associació. En aquest sentit, va explicar que s’acostumen a fer entre 80 i 100 viatges al mes, «que sol representar unes quatre o cinc persones perquè la majoria s’han de sotmetre a 15, 20 o fins a 30 sessions». I tot i que durant els mesos d’estiu la demanda acostuma a disminuir a la meitat, aquest 2018 no està sent així i la xifra es manté similar a la de la resta de l’any, fet que es tradueix en un augment del 8% dels desplaçaments per radioteràpia respecte al 2017, va quantificar-ho Saravia. 

La construcció d’un edifici per al servei de radioteràpia no avança i obliga els malalts a seguir sortint del Principat


Per això, va insistir, és tan urgent comptar amb un servei de radioteràpia al país. «Hem tardat tres ministres a aconseguir el compromís del Govern de construir un edifici on ubicar-lo», va recordar el president d’Assandca. Per ara, ja té ubicació definida, a l’aparcament que hi ha entre el túnel i l’hospital, però encara ha de sortir a concurs la seva construcció i podria comportar fins a dos anys. «Esperem que surti ja, sinó ja serà molt difícil resoldre-ho aquesta mateixa legislatura», va referir-se Saravia als terminis. 

 

Les peticions avancen a mig gas 

El president de l’associació va subratllar que malgrat les fites aconseguides encara hi ha moltes altres demandes sobre la taula. «L’oncòleg fix és un pas endavant perquè  permet més llibertat per poder gestionar els tractaments, però encara ens falta el psicooncòleg, que porta més d’un any en procés de selecció», va retreure Saravia. Aquesta figura, segons va constatar, és molt important perquè «ha d’orientar el malalt en els camins que pot triar, ja que fins a un 90% dels afectats veuen amb pessimisme el diagnòstic del càncer». 

Saravia va reconèixer que davant de la falta de recursos humans s’estan centrant sobretot en les mancances i, entre d’altres qüestions, va remarcar que encara hi ha pendents d’impulsar les lleis d’acompanyament i de l’oblit. «Els funcionaris tenen el dret a demanar una excedència per poder tenir cura d’un familiar malalt, però la resta de sectors encara no; és obligatori que surti ja», va considerar el president d’Assandca. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT